Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Fistula ognojenega zoba

Fistula
Med enicama na spodnji čeljusti se mi je pojavila rdečina. Bolelo me je in imela sem občutek, da mi “nabija”. Čez nekaj dni se je pojavila omejena oteklina z belo piko na sredini. Ko sem pritisnila je iz otekline tekla kri in gnoj. Nehalo me je boleti, vendar je na tem mestu ostal nek mešiček. Je to paradontoza? Prosim za vas nasvet.

 

Kar tako zelo lepo opisujete se imenuje fistula. Nastane tako, da si iz mesta, kjer je dlje časa trajajoč ognojek – granulom. Gnoj si naredi prosto pot in izteka skozi kanalček, ki se stvori od ognojka na površino dlesni. Ognojek je lahko parodontalne narave ali pa kot posledica ognojka na vršičku zobne korenine. Lahko tudi kombiniranega vnetja.

Zdravljenje poteka tako, da najprej s pregledom in rentgensko diagnostiko ugotovimo, kateri zob ima ognojek, ki se drenira skozi fistulo. Nato ugotovimo ali je ognojek zaradi abscesa povzročenega z vnetjem koreninskih kanalov zoba ali gre morda za napredovalo parodontalno bolezen.

Ko odkrijemo vzrok, lahko pristopimo k zdravljenju – če gre za ognojene koreninske kanale zdravimo koreninske kanale, v kolikor pa gre za napredovalo parodontalno bolezen pa zdravimo le-to.

Fistula ognojenega zoba
Fistula ognojenega zoba

 

 

 

 

 

 

 

Fistula se lahko pojavi tudi pri poki korenine zoba, ali po puljenju zoba, kadar je po puljenju ostal v rani kak tujek kot na primer košček korenine ali plombirnega materiala, lahko tudi zobnega kamna …

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.