Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Fluor za zobe

Fluor za zobe
Fluor za zobe

Zanima me, če je fluor, ki ga predpisujejo pediatri otrokom po 6. mesecu, res škodljiv. Koliko škodi oziroma koristi, če ga otroku dajem (2 tabletki na teden), oziroma koliko škodi, če mu ga ne bi, glede na to, da obstaja polemika glede koristnosti fluora.

Danes se fluorovih tabletk ne daje več, ker se je izkazalo, da ne dosežejo učinka. Izkazalo se je, da fluor za zobe je koristen vendar, če ga nanašamo na površino zob. Je pa dinamika priporočil izjemno pestra, v zadnjem času so se priporočene količine v zobnih pastah, kar močno povečale.

Morajo pa biti v zobnih pastah starosti primerne koncentracije Fluora. Za malčke 1 – 2 leti do 500 ppm; za večje otroke 2- 6 let do 1000 ppm, od 6 let dalje in odrasle 1500 ppm. Je pa obdobje od zgodnjega otroštva do konca najstništva obdobje, ko je čas najbolj agresivnega kariesa, zato je uporaba zobnih pasta s fluorom priporočljiva. Zobno pasto uvedemo otroku poleg ščetkanja šele, ko zna dobro izpljuniti.

Otroška usta negujte še posebno previdno.

Najpomembnejše pa je dobro ščetkanje zob, pa četudi brez zobne paste. Zobno oblogo je potrebno odstraniti mehansko, z zobno ščetko, zobno nitko in medzobno ščetko. Šele takrat imajo učinkovine zobnih pastah in ustnih vodah lahko učinek.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.