Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Fluorove tablete za otroka

Fluorove tablete za otroka
Fluorove tablete za otroka

Imam 2 letnega sina, ki so mu izrasli že vsi mlečni zobje. Do sedaj mu nismo dajali Fluorovih tablet, ker je njegova pediatrinja menila, da Fluorove tablete niso ravno priporočljive (no ja, če že hočemo pa naj – brez utemeljitve). Pri zadnjem obisku sinove zobozdravnice pa nam je le ta omenila, da bi mu bilo morda dobro dajati Fluorove tablete. Nekje sem zasledil, da se priporoča dajanje teh tablet do tretjega leta starosti. Sin ima sicer zdrave zobe in jih redno čistimo (pred spanjem). Sedaj ne vem ali naj sinu začnemo dajati Fluorove tablete ali ne. Verjamem, da te tablete pomagajo zobem, vendar ali imajo tudi kakšne neželene stranske učinke? Ali smo kaj zamudili? Ali ima smisel začeti z dajanjem tablet sedaj? Kaj pa, ko bodo prihajali stalni zobje? Sinu bi rad zagotovil boljše zobje kot jih imam jaz in prihranil marsikatero bolečino.

 

Danes se fluorovih tabletk več ne daje, saj niso dosegle svojega učinka. Danes vemo, da je veliko bolj učinkovito premazovanje s fluorom v obliki past, gelov in lakov – topikalno fluoriranje.
Prvi stalni zob v ustih so navadno spodnje šestice pri starosti 6 let, lahko pa izraste že kako leto prej ali pozneje. Takoj nato sledijo zgornje šestice. Takoj zatem so na vrsti spodnja srednja sekalca, nato zgornja srednja sekalca, sledijo stranski sekalci. Prav nič ni nenavadno, če je vrstni red drugačen. Do 9.leta običajno izrasejo vsi do sedaj našteti zobje. Nato so po shemah na vrsti ličniki, med 8. In 9. letom, pa tja do 12. leta. Med 8. In 13. letom navadno izrasejo podočniki, zadnje so na vrsti sedmice, ki navadno izrasejo med 9. In 15. letom. Zobno pasto lahko dodate ščetkanju šele, ko bo sin znal izpljuniti.

Izraščanje in izpadanje mlečnih zob
Izraščanje in izpadanje mlečnih zob

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.