Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Gnojna korenina in zatekanje obraza

Gnojna korenina in zatekanje obraza
Gnojna korenina in zatekanje obraza

Prosim vas, da mi poveste, na kaj lahko vpliva gnoj, ki se nabira, kjer je korenina in ne more ven. Prosim, če mi lahko hitro odgovorite, ker imam težave in ličnica zateka.

 

Nabira se gnoj

Gnoj, ki se zaradi ognojenega zoba nabira ob vršičku korenine odriva okolne strukture in nanje vrši pritisk. Prav tako se vnetje širi v okolna tkiva, med okolne mišice.

Če nič ne ukrenemo se lahko pri spodnji čeljusti med vnetje razširi med mišice, če še nič ne ukrenemo, se vnetje lahko razširi v vrat in prsni koš.

Huda oteklina obraza je lahko nevarna

Huda oteklina na obrazu, ki zajame čeljustni sklep lahko povzroči otrdelost sklepa in posledično zmanjšano ali  onemogočeno odpiranje ust – trizmus.

Pri oteklinah v zgornji čeljusti, ki se širijo proti očesu pa obstaja nevarnost, da bo oteklina stisnila očesni živec in ogrozila vid, kar v skrajnih primerih, ko ne ukrepamo res hitro lahko vodi tudi do trajne okvare tega živca in slepote.

Lahko se razvije sepsa

Ko se vnetje razširi, se sproščajo bakterije v kri in lahko povzročijo splošno slabo počutje in povišano telesno temperaturo – vročino. Če še vedno nič ne ukrenete, lahko tako vnetje vodi v sepso.

Kaj storiti

Potrebno je iti čim prej k zobozdravniku, da zob odpre, kar je prvo dejanje v postopku zdravljenja zobnih korenin. S tem postopkom se omogoči iztekanje gnoja skozi kanale zoba. V kolikor pa koreninskih kanalov ni mogoče odpreti, ker je zob na primer oskrbljen z zatičkom, najprej ocenimo ali bo zob mogoče ohraniti in se glede na to odločamo naprej. Kadar je prisotna oteklina, prerežemo dlesen nad zobom, da gnoj lahko izteče. Postopek se imenuje incizija. V prerezano dlesen se vstavi drenažni trak, ki pomaga pri iztekanju gnoja. Kadar zaradi oteženega ali onemogočenega odpiranja ust incizija v ustih ni mogoča jo je potrebno izvesti skozi kožo na obrazu. V primeru, ko so pridruženi še znaki splošnega slabega počutja in povišane telesne temperature pa običajno predpišemo še antibiotike.

Ko se vnetje umiri, nadaljujemo ali z zdravljenjem koreninskih kanalov, ali zob izpulimo. Kadar pa ocenimo, da čeprav ne moremo zdraviti koreninskih kanalov zob še lahko ohranimo, se odločimo za postopek imenovan apikotomija. To je kirurški postopek, pri katerem kirurg odstrani ognojeni vršiček korenine.

Imate granulom ali ognojen zob? Ne čakajte! Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907