Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Granulom

Granulom
Granulom

Rada bi vprašala glede gronuloma. Pred dvema letoma so mi izpulili petico na levi strani leto kasneje pa šestico na desni strani. Sedaj mi zdravi zob štirico na levi strani, ker imam gronulom. Zanima me, če se to lahko popravi ali ne? Kako nastane gronulom?

 

Na kratko o granulomu

»Granulom«, bolj pravilno poimenovan kronični periapikalni proces nastane kot posledica vnetja zobne pulpe. Prevedeno to pomeni kronično vnetje na vršičku korenine, ki ima običajno za posledico topljenje oz. izginjanje kosti – na področju takega vnetja se namreč raztopi – izgine kost.

 Vzrok je običajno karies, ki je tako globok, da pride do vnetja zobne pulpe (zobnega živca) najprej v kronskem delu zoba, nato se le – to širi po koreninskem kanalu in naprej v kost. Da pride do granuloma navadno traja okrog 6 mesecev. 90% sprememb naštetih v prejšnjem stavku ne boli. In zato pacienta ne privedejo k zobozdravniku. Običajno jih pri pregledu, še pogosteje pri rentgenskem slikanju odkrijemo naključno.

Kako zdravimo granulom

Načeloma, se granulom, da pozdraviti, ni pa vedno mogoče.

  • Zdravljenje poteka tako, da zdravimo koreninski kanal. S tem, ko odstranimo vir infekcije v koreninskem kanalu, se granulom pozdravi, kost okrog vršička korenine pa zaraste.
  • V kolikor zdravljenje koreninskih kanalov ni uspešno, naredimo apikotomijo. To je mali kirirški poseg, kjer se v lokalni anesteziji odstrani vršiček korenine.
  • Če granulom – kronični periapikalni parodontitis oziroma, imenovan tudi kronični periapikalni proces ni rešljiv z zdravljenjem koreninskih kanalov ali / in apikotomijo, je žal potrebno zob izpuliti.
Kako se obvarujemo granuloma

Veliko manjša možnost, da boste imeli neopažen granulom je, če boste redno hodili na kontrolne preglede k zobozdravniku. Redno spremljanje zob, ki imajo kritja zobne pulpe, zob z zdravljenimi koreninskimi kanali, globokih plomb, protetičnih del in druga dela, ki zahtevajo redno spremljanje bistveno zmanjša neprijetna presenečenja. Pripomorejo pa tudi k boljšemu splošnemu zdravstvenemu stanju.