Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Groza in strah ter zanič zobovje

Groza in strah ter zanič zobovje
Groza in strah ter zanič zobovje

Prebral sem vse rubrike iz naslova “Strah pred zobozdravnikom”, v vseh tako lepo in pomirjujoče predlagate “bolnikom” naj se čim prej oglasijo pri zobozdravniku, ker: “Strah je namreč v sredini votel, zunaj ga pa nič ni” .

Vendar jaz tega strahu ne morem premagati. Ne morem in ne morem narediti prvega koraka. Star sem 45 let zobovje pa imam že popolnoma zanič. Raje sem trpel bolečine tako dolgo, da so izginile (tudi po 14 dni), kot pa, da sem se odločil za zobozdravnika. Sedaj je prišlo že tako daleč, da mi je izpadla dvojka. Ko sem že čisto na tem, da bi šel pa me začno mučiti vprašanja, kako bo reagiral zobozdravnik, ko bo videl moje zobovje in podobno.

Rad bi, da bi mi zobovje popravili v čim krajšem času, ampak če bom to želel narediti preko koncesije bom verjetno čakal in čakal. Ko sem se pred nekaj leti le opogumil in odšel k zobozdravnici me je naročila šele čez 6 mesecev, navkljub – že tedaj grozljivemu stanju mojega zobovja.

Moram povedati, da me je strah vsega, od vonja po zobozdravstveni ordinaciji, čakanja v čakalnici, do vsega, kar se bo kasneje dogajalo. Imam dokaj visok prag bolečine, tako da nimam strahu pred njo, temveč pred samimi posegi (čiščenje kanalov, vrtanje … ) Nerodno se mi je nasmejati in kazati škrbine, nočem, da me moji otroci gledajo takšnega. Resno padam v depresivna stanja … Kaj naj naredim in kako? Prosim, prosim, prosim, svetujte mi!!

 

Iz napisanega razberem, da ste strah dobro razčlenili

Iz napisanega razberem, da ste veliko razmišljali o elementih strahu, ki vas hromijo. Če prav razumem, vam je pomembno razumevanje vaših strahov. Želite si imeti urejeno zobovje, da vam ne bo nerodno, predvsem pred otroci. Res redko srečam pacienta, ki ima tako dobro ozaveščene elemente strahu, ki so udeleženi v strahu pred zobozdravnikom. Vključno z elementom, kaj bo rekel zobozdravnik. Naše poslanstvo je, da pomagamo, ne, da kritiziramo.

Če prav razumem, imate slabe izkušnje s čakanjem. V naši ordinaciji se trudimo, da ste na vrsti na uro, ko ste naročeni.

Z dobrim načrtom terapije se lahko sanacija zobovja odvija hitro

Na prvem obisku uredimo dokumentacijo in opravimo pregled, ki ga zabeležimo v za to namenjen računalniški program. Če zmorete, opravimo tudi čiščenje, da vas nato lahko napotimo na Rtg slikanje. Na prvem obisku naredimo okvirni plan terapije, ter okvirni terminski ter finančni plan glede na vaše časovne in finančne zmožnosti. Kadar je terapija časovno zahtevna in dolgotrajna, je večinoma mogoče izdelati začasne nadomestke, ki vas polepšajo do dokončne oskrbe. Večina materialov ima danes drugačne vonje. To niso več značilni vonji, ki namigujejo, da je blizu zobozdravstvena ordinacija.

Na naslednjih nekaj obiskih uredimo manjše kariese, da počasi nizate prijetnejše izkušnje obiskov pri zobozdravniku. Plan terapije prilagodimo vašim trenutnim zmožnostim in počutju. Naše delo je lahko neboleče, če le pridete pravočasno – takrat, ko bolečina še ni tako huda, ko ne zaleže več nobena protibolečinska tableta.

Pridete lahko sami, lahko pa tudi v spremstvu koga, ki vas razume, spodbuja in podpira.

Veliko opolnomočenosti vam želim.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.