Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Hitri zobnoprotetični nadomestki

Hitri zobnoprotetični nadomestki
Hitri zobnoprotetični nadomestki

Zgornji mostiček (13 povezanih zob) imam v slabem stanju. Potrebujem menjavo ali protezo. Spodnje zobovje je prav tako v slabem stanju. Delo, ki ga opravljam (direktor in lastnik podjetja) je stik s poslovnimi partnerji. V podjetju sem nepogrešljiv in časovno omejen. Zaradi časa odlašam obisk pri zobozdravniku. Stanujem v Ljubljani.

 

Prav dobro razumem vašo stisko s časom. Razumem tudi vašo željo po hitri in učinkoviti rešitvi vašega zobozdravstvenega problema.

V zobozdravstvu, če je veliko predprotetične priprave, ne gre prav na hitro

Zobozdravstvena oskrba je celovit pojem, pod katerim razumemo celovito oskrbo pacienta. Določeni postopki zahtevajo svoj čas, zato pri nekaterih postopkih ne moremo delati hitreje kot se na primer tkiva celijo.

Obsežnejšo protetično rehabilitacijo je potrebno skrbno načrtovati

Če prav razumem, že nekaj časa niste bili pri zobozdravniku. Zato predlagam, da opravite pregled zob in obzobnih tkiv ter rentgensko diagnostiko.

Ko pacient prvič pride v ordinacijo opravimo pregled in zabeležimo njegovo stanje. Pregleda se celotno ustno votlino.

V kolikor so prisotne zobne obloge in zobni kamen, ga odstranimo in zobe spoliramo. Šele, ko so zobje očiščeni in dobro spolirani lahko odčitamo pravo barvo zob. Ko imamo še ortopan rentgensko sliko, jo analiziramo in šele takrat je možno izdelati okvirni načrt zdravljenja in kasnejše protetične rehabilitacije. Pogosto so potrebne še dodatne lokalne rentgenske slike posameznih zob. Želimo si, da tekom zdravljenja in protetične rehabilitacije pride do čim manj presenečenj. Presenečenja lahko pomenijo spremembo načrta zdravljenja in spremembo načrta protetične rehabilitacije.

Za izdelavo načrta zdravljenja ocenjujemo:
 • Ali bo mogoče vse obstoječe zobe ohraniti in jih uporabiti v kot nosilce novega protetičnega dela, ali je morda potrebno katerega izpuliti?
 • Ali je prisotna zobna gniloba – karies, ki se jo, da popraviti s plombami?
 • Ali je morda je zobna gniloba kak zob tako okvarila, da bo potrebno zdravljenje zoba ali celo puljenje?
 • Ali so vse korenine zob, ki jih nameravamo ohraniti zdrave, ali je morda potrebno kak zob ponovno zdraviti? Morda je kje prisoten granulom.
 • Ali je kak zob tako močno okvarjen, da potrebuje podaljšanje klinične krone?
 • Ali ima kak zob granulom in ponovno zdravljenje koreninskega kanala ni mogoče, in je potrebna apikotomija?
 • Kakšno je stanje dlesni, ali so zdrave, ali bo morda pacient potreboval parodontalno zdravljenje?

Dokončen protetični načrt lahko naredimo šele, ko je zobovje sanirano

V protetičnem načrtu se odločamo:

 • Katerih zob ni mogoče obnoviti s plombiranjem in potrebujejo luske, pravleke ali endokrone ?
 • Ali bomo vrzeli brez zob zapirali z mostički, ali z implantati?
 • Ali bomo kombinirali fiksno in snemno protetiko ter implantati?
 • Ali se bomo odločili za snemno protetično rehabilitacijo?
 • Odločamo se o časovnih in finančnih okvirih protetične rehabilitacije.

Zdravljenje poteka po istem vrstnem redu: puljenje, plombiranje, zdravljenja korenin, parodontalno zdravljenje.

Ko je tako zdravljenje zaključeno, in imamo na voljo čvrste in zdrave nosilce, ki bodo nosili bodoče protetično delo, je lahko izvedba takega protetičnega dela časovno dokaj hitra.

Protetiko lahko izdelamo hitro, protetična predpriprava je lahko zamudna

Ni težko hitro izdelati novo protetično delo. Izziv in časovno zamudno je vzpostaviti zdravo stanje zob in ustne votline, da bo kvalitetna in draga protetična rehabilitacija sploh možna. Samo protetično rehabilitacijo je možno izvesti v nekaj dneh do tedna ali dveh, odvisno od vrste rehabilitacije (samo fiksno ali kombinacija fiksne in snemne protetike – to pomeni samo mostički ali mostički in proteza).

Časa ne moremo prehiteti

Faza priprave, zdravljenja pa lahko traja tudi leto dni. Tkiv ne moremo prisiliti, da se celijo hitreje, kot to dopušča narava. Za prehlad vemo, da traja teden dni. Če ga zdravimo, pa 7 dni. Edino, kar lahko naredimo, je, da dobro skrbimo za splošno zdravstveno stanje in se bodo tkiva celila brez vnetja. Tako pri celjenju ne bo prihajalo do zapletov, ki bi zdravljenje podaljšala.

Vendar se nikar ne prestrašite in ne obupajte. Vedno se lahko za čas zdravljenja naredi začasna protetična rehabilitacija, ki sicer estetsko in funkcionalno ni toliko ugodna in udobna, kot bo končna rehabilitacija, vendar dovolj kvalitetno omogoča prebroditi čas zdravljenja.

Naj povzamem: zdravi temelji omogočajo kvalitetno nadgradnjo. Razmislite. Vem, da kar sem napisala, ni ravno, kar bi želeli prebrati, je pa dobronamerno.

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.