Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Huda, ostra bolečina pri ugrizu na določen zob v času ko ne morete do svojega zobozdravnika

Huda ostra bolečina zoba
Huda ostra bolečina zoba

V petici levo spodaj imam zdravilo, v torek pa mi je gips ven padel. S tem zobom je že nekaj časa križ. Že večkrat so mi menjali zdravilo, pa mi vedno pade ven gips, čeprav pazim kako jem. Res se trudim, da ne bi grizel na to stran.

Zdaj me zob začenja boleti ne samo na ugriz, celo če se ga dotaknem z jezikom. Ali je to bolečina za na prvo pomoč na Kotnikovi?

 

Možni vzroki za hud, ostro bolečin pri ugrizu na določen zob

Možni vzroki so globok karies, izpadlo zdravilo zoba, ki je v endodontskem zdravljenju, netesna ali izpadla zobna plomba in / ali počen zob ali kronični periapikalni proces – granulom.

Izpadla začasna plomba na zobu z zdravilom
Izpadla začasna plomba na zobu z zdravilom

 

Kontaktirajte s svojim osebnim zobozdravnikom

Najprej se obrnite na svojega zobozdravnika. Morda lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, vam svetuje in vam pošlje elektronske rentgenske slike, če bi morali obiskati nujno zobozdravstveno pomoč. Obiščite nujno zobozdravstveno prvo pomoč, preden se bolečina ojača. Če je bolečino povzročala že vneta zobna pulpa, bo verjetno kasneje potrebno endodontsko zdravljenje koreninskih kanalov. Zlome in odlome zoba je težje zdraviti. Zdravljenje je odvisno od tega, ali poka oz. zlom seže v področje zobne pulpe.

Če boste vseeno morali na prvo pomoč pripravite seznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Kontaktirajte z nami na 031 656 907

Dobro je vedeti še …

Preverite, ali smo že komu odgovorili na vaše vprašanje.

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.