Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Iglice in zob

Iglice in zob
Iglice in zob

Pred kratkim me je zabolel zob in sem šla k zobozdravniku. Ta mi je zob odprl, nato pa je uporabil iglice in pilice, ki jih je zabadal v koren zoba. Zanima me, kaj ta proces pomeni in zakaj je potrebno omrtvičit zob, ter kakšne so dolgoročne posledice tega.

 

Proces, ki ga je izvedel zobozdravnik se imenuje zdravljenje zobnih korenin, lahko tudi zdravljenje koreninskih kanalov oziroma endodontsko zdravljenje zoba.

Zob ima v notranjost po vsej dolžini votlinico, za kateri je pulpa – živo tkivo, pacienti ga imenujete živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora, del, ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini.

Za zdravljenje zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področje zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Tako pulpo je potrebno odstraniti. To je napravil Vaš zobozdravnik. Z iglicami jo izpraskamo in v votlinico, kjer se je nahajala pulpa vložimo zdravilo.

Kolikokrat moramo zdravilo zamenjati je odvisno od tega, kako okužen je koreninski kanal. Namen je doseči čim boljšo sterilnost koreninskega kanala, da lahko zob uspešno napolnimo. Zdravilo menjamo na 14 dni do tri, tudi šest tednov, odvisno od zdravila in vnetja. Kadar gre le za vnetje ali odmrtje pulpe brez prisotnosti granuloma, je dovolj zamenjati zdravilo enkrat ali dvakrat. Kadar zdravimo granulom, bo morda potrebna večkratna menjava zdravila, lahko na daljše časovno obdobje. Pri vsaki menjavi zdravila zob zapremo z začasno plombo.

Ko zobozdravnik oceni, da je dosegel največ jo možno sterilnost kanalov, se odloči zob polniti. To pomeni zapolniti koreninske kanale z definitivno polnitvijo. To naredimo s posebno maso, ki jo vnesemo v koreninske kanale, v to maso pa vložimo posebne zatičke iz guttaperche. Masa se v kanalu strdi in tako zatesni, dobro zapre, koreninski kanal. Ta masa, če je zdravljenje uspešno, ostane v zobu za vedno.

Po polnitvi navadno naredimo še kontrolni rentgenski posnetek in pri naslednjem obisku plombo, če je bila polnitev uspešna.

Dokončen uspeh zdravljenja ocenjujemo po letu dni, praviloma s kontrolnim rentgenskim posnetkom.

 

Imate težave z že zdravljenim zobom, ali vas zob poboleva? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907