Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Imam pri enaindvajsetih že parodontozo?

Imam pri enaindvajsetih že parodontozo?
Imam pri enaindvajsetih že parodontozo?

Stara sem 21 let in pred enim tednom, ko sem bila na pregledu pri svoji zobozdravnici, me je šokirala z novico, da se mi pojavlja paradontoza. Dlesni so se mi dvignile in skoraj na vseh zobeh se mi vidi zobni vrat, ki zelo skeli. Priporočala mi je uporabo zobne kreme sensodine. Zanima me, kaj bi lahko sama naredila proti temu, ali se da to pozdravit in kako se zdravi. Paradontozo ima tudi moj oče in zanima me, če je to dedna bolezen. On je namreč že v mladosti imel zelo slabe zobe, jaz pa sem vedno skrbela za zobno higieno. Za vas odgovor se vam lepo zahvaljujem!

 

O izrazih za parodontalno bolezen

Da bi lahko ocenila, kaj se z Vami dogaja, bi Vas morala pregledati. Strokovno je namreč izraz “parodontoza” rezerviran za diagnozo agresivni oziroma juvenilni parodontitis, ki se začne v zgodnji puberteti, v vaših letih pa so pacienti že skoraj brez zob, saj je bolezen dedno pogojena. Vsa ostala obolenja dlesni pa so pravilno povedano “parodontalna obolenja”, lahko tudi “periodontalna obolenja”.

Pri nas sta se za parodontalna obolenja udomačil, kar izraz parodontoza ali paradentoza. Pogosto ta izraz uporabljamo tudi zobozdravniki v komunikaciji s pacienti zaradi lažjega sporazumevanja. Vendar pod tem izrazom pojmujemo “parodontalno bolezen”. Periodoncij pomeni obzobno tkivo (natančno tisto tkivo, ki povezuje zob z dlesnijo ali kostjo), pri nas se uporablja tudi izraz parodoncij, kar pomeni isto. Toliko, da ne bo zmede na področju poimenovanja bolezni. Uporabljata se tako izraz parodontalna bolezen, kot izpeljankja periodontalna bolezen (izpeljanka iz angleške besede periodontal disease). Oba pridevnika sta pravilna in v uporabi.

Glede umika dlesni

Napisali ste, da so se vam dvignile dlesni in skoraj na vseh zobeh se vam vidi zobni vrat, ki zelo skeli. Menim, da nimate parodontoze, temveč le umik dlesni zaradi preveč intenzivnega ščetkanja, kar je značilno za dekleta vaših let, ki poudarjeno skrbijo za higieno. Dopuščam sicer možnost, da se je začela razvijati parodontalna bolezen, ki se lahko začne pri dvajsetih letih in počasi napreduje. Vendar bi pri parodontalni bolezni prej pričakovala obzobne žepke, ki so globlji od umika dlesni na zunanji strani zob.

Za diagnozo parodontalne bolezni je potrebno narediti parodontološki pregled

Pri parodontalni bolezni ocenjujemo več parametrov. Poleg pregleda zob pravimo parodontološki pregled, ki zajema merjenje obzobnih žepkov na šestih mestih vsakega zoba, oceno prisotnosti zobnih oblog, umika dlesni (recesij), prisotnosti krvavitve na sondiranje, morebitno gnojenje v obzobnih žepkih, majavosti zob, oceno prizadetosti razcepišč … le na podlagi parodontološkega pregleda lahko ocenimo, ali gre za parodontalno bolezen, ali le za recesije (umik dlesni in razgaljenje zobne vratove). Parodontološki pregled podkrepimo z rentgenskim slikanjem.

O  agresivnem parodontitisu oziroma juvenilnem parodontitisu

Diagnoza parodontoza pomeni agresivni parodontitis (v nekateri literaturi imenovana juvenilni parodontitis), ki je zelo redka bolezen. Zanjo je značilen drastičen umik dlesni, kar se začne že pri petnastih letih ali prej. Navadno se že takrat postavi diagnoza.
Umik dlesni je lahko lokaliziran na šestice in sekalce in simetričen, to imenujemo lokaliziran agresivni paroodontitis. Kadar zajame vse zobe imenujemo to generalizirani agresivni periodontitis. Bolezen zahteva zdravljenje. Pri nezdravljenjem agresivnem periodontitisu lahko pride do izgube zob v zgodnji odrasli dobi, kmalu po dvajsetem letu starosti. Umik kosti vidimo na rentgenu, najbolje na rtg ortopanu. Dlesni so običajno videti zdrave. Bolezen je dedno pogojena.

Predvidevam, da vaš oče ni imel agresivnega parodontitisa, saj, če vas dobro razumem ima še vedno zobe. Ker navajate izdatno ustno higieno, menim, da gre pri vas najverjetneje preprosto za lokaliziran umik dlesni zaradi preveč intenzivnega ščetkanja in morda tudi nepravilne tehnike ščetkanja.

Parodontalno bolezen znamo zdraviti, zaustaviti ali vsaj zelo upočasniti potek bolezni

Vsekakor bo Vaša zobozdravnica s parodontološkim pregledom in z rentgenom lahko potrdila ali gre za juvenilni periodontitis, parodontalno bolezen ali za preprost travmatski umik dlesni. V primeru diagnoze juvenilni periodontitis ali periodontalna bolezeni boste potrebovali oskrbo specialista parodontologa, v primeru travmatskega umika dlesni pa le spremeniti tehniko čiščenja ter skrbeti za že umaknjeno dlesen in razgaljeno zobovino. Nikar ne bodite prestrašeni, v vsakem primeru se da bolezen zaustaviti.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.