Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Implantati – kaj je implantat?

Zanima me, kakšen je postopek za implantacijo, pri kom se lahko oglasim?

 

implantatImplantat je zobni vsadek. Je valjasto oblikovan, podoben zobni korenini.Izdelan je iz biokompatibilnega materiala (material prijazen našim tkivom). Najpogostejši material, ki se uporablja je titan.

Implantacija je kirurški postopek, pri katerem vstavimo v kost titanijev vijak, na katerega kasneje namestimo zobno krono. Postopek se običajno izvede v lokalni anesteziji. Sluznico na grebenu (dlesen, kjer naj bi bil zob) kirurg prereže in s posebnimi instrumenti pripravi kostno ležišče za titanijev vijak. V to ležišče vstavi (privije) zobni implantat. Sluznico ali dlesen nad implantatom ponovno zapre s kirurškimi šivi.

Celjenje – vraščanje traja tri do šest mesecev.

Po tem obdobju kirurg sluznico nad implantatom spet odpre in dva tedna potem se lahko začne z izdelavo protetičnega nadomestka – prevleke ali mostičkov na implantatih.
Pacient mora biti star najmanj 20 let, rast mora biti zaključena. Ravno tako moramo izključiti nekatere sistemske bolezni, na primer diabetes, krvne bolezni, močna osteoporoza. Za poseg niso primerni psihiatrični bolniki, zasvojeni z alkoholom, ter bolniki na radio in kemoterapiji.

Najprej se oglasite pri svojem zobozdravniku.

 

Vam manjkajo zobje in jih želite nadomestiti z implantati? Naročite se: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …