Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Implanti ali mostiček?

Implantati - zobni vsadki
Zaradi slabe ustne higiene, ki sem jo imel nekaj časa, mi manjkata spodaj petica in šestica, oba na levi strani. Star sem 25 let.Ta situacija mi povzroča kar veliko težav ko jem, pa tudi občutek manjkajočih dveh zob mi je zoprn.Brez njih sem že skoraj 1 leto. Razmišljal sem o implantih. Kaj mi svetujete?

 

Predvsem, če so sosednji zobje malo plombirani ali niso plombirani je smiselno nadomestiti manjkajoča zoba z implantati. Vedeti pa morate, da je potrebno zobne implantate znati izvrstno čistiti. Glede na to, da ste izgubili lastne zobe zaradi higiene, vam predlagam, da prej opravite trening ustne higiene.
Implantat je zobni vsadek. Je valjasto oblikovan, podoben zobni korenini.Izdelan je iz biokompatibilnega materiala (material prijazen našim tkivom). Najpogostejši material, ki se uporablja je titan. Implantacija je kirurški postopek, pri katerem vstavimo v kost titanijev vijak, na katerega kasneje namestimo zobno krono. Postopek se običajno izvede v lokalni anesteziji. Sluznico na grebenu (dlesen, kjer naj bi bil zob) kirurg prereže in s posebnimi instrumenti pripravi kostno ležišče za titanijev vijak. V to ležišče vstavi (privije) zobni implantat. Sluznico ali dlesen nad implantatom ponovno zapre s kirurškimi šivi. Celjenje – vraščanje traja tri do šest mesecev. Po tem obdobju kirurg sluznico nad implantatom spet odpre in dva tedna potem se lahko začne z izdelavo protetičnega nadomestka – prevleke na implantatu ali mostička.
Ko je delo končano je potrebno redno hoditi na kontrole in čiščenja, da bo implantat imel čim daljšo življensko dobo.

 

Vam manjkajo zobje in jih želite nadomestiti z implantati? Naročite se: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …