Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Izguba zoba in okrušitev

Izguba zoba in okrušitev
Izguba zoba in okrušitev

Pred enim mesecem sem imela v Grčiji prometno nesrečo, kjer sem si zbila prednji zob-enko ter se enega zavem odkrušila (bolj malo), sedaj pa me zanima nekaj vprašanj. Prej sem imela med prednjimi zobmi luknjo oziroma razmik med zobmi. Sedaj, ko mi bodo morali narediti umeten zob ali pa celo dva, ker imam se malo drugega odkrušenega, me pa zanima, če mi lahko to tako naredijo, da ne bi imela več razmaka med zobmi. Skrbi me, da ne bo videti, ko se bom zasmejala, kot da imam dve domini v ustih. Oba zoba bosta morala biti  se malo večja oziroma širša, da zapolnimo razmik. Zato me zanima, kaj mislite, da je najboljše. Pa še nekaj iz česa si naj dam delati zoba ter koliko časa traja, da je vse zrihtano.

 

Možna je izdelava mostička

zobna protetika mostiček

 

 

 

 

Ker gre za izgubljeno enko, je možna rehabilitacija z mostičkom, ki povezuje sosednjo enko  z dvojko na drugi strani manjkajočega zoba. Klasično se tak manjkajoči zob nadomesti z mostičkom, tako da se obrusi dva sosednja zoba. V tem primeru vrzeli med sprednjima zobkoma ne bo. Oba sekalca bosta širša, kot prej. Vsak za pol širine razmaka, ki ste ga imeli. V kolikor bi v protetično rehabilitacijo vključili še dvojko poleg zdrave enka, bi obe dvojki lahko naredili malo večji kot sta naravni dvojki. Tako bi lahko bili enki malo ožji.

Ohranitev razmaka – diasteme je možna, če se odločite za implantat
Solo implantat
Solo implantat

 

 

 

 

 

Če hočete obnoviti razmak, potem je bolje, da se odločite za implantat. Okrušen sosednji zob se morda lahko obnovi s plombo, prevleko ali lusko, odvisno od obsežnosti poškodbe.Če so sosednji zobje zdravi, brez plomb, je zagotovo boljša izbira implantat, v kolikor kost to dopušča.

Material izbire za sprednje zobe je brezkovinska keramika

Material izbire je gotovo keramika.

Časovni okvir protetične rehabilitacije

Čas rehabilitacije traja za klasičen mostiček 10 – 14 dni, za implantat pa odvisno od metode. Pri implantatu po metodi takojšnje obremenitve dobite zobek hitro, pri klasični metodi pa je potrebno počakati, da se implantat vraste v kost in šele nato je možna nadgradnja. Za ves vmesni čas je možno izdelati provizorij.

Za prikaz bodočega stanja se običajno uporablja študijske modele. Postopek je tak, da se odtisne Vaše stanje in se na modelu iz mavca z belim voskom izdelajo zobki, ki jih lahko preizkusite v ustih. Tako klasičen mostiček kot nadomestitev manjkajočega zoba z implantatom se lahko izdela tudi v naši ambulanti. Doma poiščite fotografijo s širokim nasmehom, iz časa pred poškodbo. Tako bo rehabilitacija bolj uspešna.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.