Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Izguba zoba, zlom

Izguba zoba, zlom
Izguba zoba, zlom

Mojemu fantu se je zlomil prvi zgornji zob (enkica). Imel ga je tudi že zaplombiranega pred leti, vendar se mu je sedaj zlomil. Zob mu tudi črni. Zanima me, kako poteka izdelava tega zoba, saj se zelo boji zobozdravnika.

 

Zobozdravnik bo zob pogledal in gospoda najverjetneje najprej poslal na rentgensko slikanje. Iz pregleda in analize rentgenskega posnetka bo videl ali je zob (kar ga je ostalo) še uporaben, ali se bo dalo na preostali zob še kaj nadgraditi.

V kolikor je zoba še dovolj in je zobovina dovolj čvrsta, bo ocenil ali je zob že zdravljen in če je polnitev ustrezna oziroma ali je morda na vršičku korenine proces.

Če zob še ni zdravljen ga bo najverjetneje potrebno zdraviti.Ko bo korenina ustrezno oskrbljena (pozdravljena) se šele lahko naredi protetično nadgradnjo.

Tak odlomljen zob običajno oskrbimo z zatičkom (po domače štift) in prevleko. Seveda pa je pogoj, da robovi zdrave zobovine zoba segajo nad dlesen, to pomeni, da so vidni. Če se je rob zoba odlomil po dlesen, bo potrebno še podaljšanje klinične krone.

Zato čim prej k zobozdravniku, preden bo zob toliko zmehčan, da ne bo več uporaben.

Časovni in finančni okvir bo mogoče oceniti ob pregledu.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.