Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Izgubil sem že 3 zobe zaradi stranskih kanalov

Izgubil sem že 3 zobe zaradi stranskih kanalov
Izgubil sem že 3 zobe zaradi stranskih kanalov

Imam dosti težav z zobmi, kar naprej me bolijo. Moja zobozdravnica pravi, da imam zelo občutljive zobe na določeno zdravilo, ki ti ga vstavijo v zob, nanj sem občutljiv. Zdaj sem imel že drugi zob z dodatnim kanalom, zato sta morala zoba ven. Star sem triindvajset let in mi že manjkajo trije zobje. Zdaj pa imam težave še z dvema. Zanima me ali je možno, da bom imel se kakšen stranski kanal na drugih zobeh?

Zelo verjetno je, da imate v več zobeh po več stranskih kanalov

Zelo verjetno je, da imate tudi na drugih zobeh več kanalov kot je to običajno. Zdravljenje koreninskih kanalov je v zobozdravstvu obsežna veda. Imenuje se endodontija. Zanjo obstaja celo specializacija. Težji primeri zdravljenja koreninskih kanalov včasih zahtevajo nadstandardne metode in instrumente, celo uporabo mikroskopa. Žal je tako, da čeprav zobozdravnik poskuša vse, da bi zob ohranil, vedno to ni mogoče. Danes se za zdravljenje koreninskih kanalov uporabljajo zdravila na bazi Kalcijevega hidroksida, ki praktično niso alergena sama po sebi, lahko pa ste preobčutljivi na konzervanse, ki so v takih zdravilih. V takih primerih v naši ordinaciji uporabimo kemično čisti kalcijev hidroksid.

Napotitev do specialista endodontije

Glede na to, da ste že izgubili nekaj zob zaradi kompleksnega kanalskega sistem v koreninah zob, bi bilo morda modro, da pri vas endodontska zdravljenja opravlja specialist endodontije.

Pomembna je preventiva

Največ lahko zase naredite sami, z ustrezno ustno higieno, tako da  endodontska zdravljenja zob sploh ne bodo potrebna. V naši ordinaciji ponujamo storitev “HIGIENSKA FAZA”. Najprej pacientu na slikovnem materialu razložimo anatomijo zoba in obzobnih tkiv, kako nastaja zobna obloga, kako nastaja zobni kamen. S slikami razložimo, kaj je skriti karies, kakšna je narava kariesa in kako se širi in razložimo, kaj je parodontalna bolezen ter kaj so vzroki zanjo. Povemo, kako se preprečuje karies. Povemo, kako se parodontalno bolezen zelo upočasni ali celo zaustavi njeno napredovanje. Očistimo trde in mehke zobne obloge z ultrazvočno napravo, zobe skrtačimo in po potrebi spoliramo s posebnimi gumicami in pastami ter Air Flow metodo. Površine postanejo gladke in nanje se zobne obloge manj nabirajo, če stanje pacient dobro vzdržuje po naših navodilih. V higiensko fazo spada še instrukcija ščetkanja posameznih skupin zob na modelu z običajno zobno ščetko, demonstracija pravilne uporabe zobne nitke v ustih ter instrukcija uporabe ustrezne interdentalne ščetke v ustih. Interdentalne ščetke prave velikosti Vam damo s seboj. Povemo, kako sami kontrolirate učinkovitost tako izvajane higiene. Pacienta nato naročimo na kontrole.

Imate podobne probleme? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907