Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Izjemno boleč postopek zdravljenja koreninskih kanalov zoba

Izjemno boleč postopek zdravljenja koreninskih kanalov zoba
Izjemno boleč postopek zdravljenja koreninskih kanalov zoba

Že tri mesece mi zobozdravnica zdravi zob nazadnje pa mi je omrtvila živec sedaj mi ga mora samo še odstranit. Da o strahu ne govorim. Nazadnje sem prejela lokalno anestezijo v dlesen ob zobu. Ker so bile bolečine ob nadaljnjem posegu boleče, sem dobila še eno injekcijo v sam zob oziroma živec.  Od bolečine sem omedlela in tam se je moj poseg končal.

Zanima me ali je potrebno odstranit živec, saj me zob sploh ne boli. V vasi rubriki pa sem prebrala, da veliko ljudi po teh posegih zobje še bolj bolijo. Prosim za odgovor, saj imam, vsaj tako je izjavila moja zobozdravnica. Za takšen poseg še kar tri zobe, ki me pa sploh ne bolijo, dokler zobozdravnica s svojimi instrumenti ne poseže v njihovo bližino.

 

Zobje, ki potrebujejo oskrbo pogosto ne bolijo

Veliko zob, ki potrebujejo zdravljenje koreninskih kanalov ne bolijo sami od sebe.

Zelo verjetno je šlo za globok skriti karies, ki je zajel zobno pulpo. Predvidevam, da je zobozdravnica najprej naredila kritje zobne pulpe, ki pa ni bilo uspešno in je zdaj potrebno narediti zdravljenje zobnih korenin.

Izbira anestetika

Moja izkušnja zdravljenja koreninskih kanalov je takšna, da postopek ni boleč, saj postopamo na način, da se bolečini izognemo.

Kadar je zobna pulpa tako hudo vneta, da anestezija ne doseže dobrega učinka na samo zobno pulpo in bi bil postopek odstranjevanja zobne pulpe boleč,  postopam na dva načina. Najpogosteje v tem primeru v tem obisku uporabim ali zdravilo, ki zobno pulpo pomiri, da naslednjič lahko delamo neboleče. V kolikor pa je nuno zobni živec odstraniti v tem obisku, pa  uporabim anesteik v gelu, ki ga apliciram v kanal z bolečo zobno pulpo. Anestetik, ki ga dam v zobno puplo, je bolj močan kot tisti, ki ga damo v injekciji in običajno omogoča neboleče delo. To je običajno potrebno pri večkoreninskih zobeh, kjer en kanal boli, ker ima vneto zobno pulpo, v drugem kanalu na primer pa je zobna pulpa že odmrla.

Tudi sicer za zdravljenje koreninskih kanalov, kjer je zobna pulpa nadražena uporabljam močnejši anestetik.  Področje res anestezira za malo daljši čas, vendar ublaži morebitno pooperativno bolečino.

Po mojih izkušnjah je lahko boleča le prva faza zdravljenja koreninskih kanalov v primeru To je takrat, ko zob že dlje časa tako boli, da nobena protibolečinska tableta ne prime več. Zato je smiselno opraviti zdravljenje koreninskih kanalov čim prej, ko se ugotovi, da je to potrebno.

Najboljša je preventiva

Zdravljenjem koreninskih kanalov se lahko uspešno ubranimo z rednimi kontrolami in rednim profesionalnim čiščenjem pri zobozdravniku. Vzpostavljeno stanje čistih zob tako lahko lažje vzdržujemo z ustno nego doma.