Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Izpadla plomba in zob ne boli v času ko ne morete do svojega zobozdravnika

Izpadla plomba in zob ne boli v času ko ne morete do svojega zobozdravnika
Izpadla plomba in zob ne boli v času ko ne morete do svojega zobozdravnika

Jaz imam pa luknjo v zobu, padla mi plomba ven. Zdaj me skeli, če na primer jem čokolado. Če jo takoj očistim iz luknje bolečina mine. Moj zobozdravnik ne dela. Ali moram na prvo pomoč k dežurnemu zobozdravniku?

 

Plomba je bila morda dotrajana, ali pa je izpadla zaradi kariesa pod njo

Plomba je lahko izpadla, ker je bila dotrajana, lahko se je odlomil le del plombe. Lahko da je bil pod njo karies in zato ni bila več tesna in stabilna.

 

Ko plomba izpade, je zob lahko občutljiv na termične in kemijske dražljaje, v kolikor je še živ

Če zob ne boli ali boli na termične in kemične dražljaje in bolečina mine hitro, le skrbite za zelo dobro higieno. Ne dražite zoba z ekstremno močnimi termičnimi in kemičnimi dražljaji, kot so na primer zelo vroče juhe, čaji, sladoledi ter na primer čokolada … Zelo poostrite higieno ter poskrbite, da bo zob vedno čist tudi na mestu, kjer je izpadla plomba. Večje ostanke hrane odstranite z zobotrebcem.

Če vas pri ščetkanju zob skeli zaradi mentolov v zobni pasti, uporabite otroško zobno pasto ali tako, ki ne peče.

 

Včasih si lahko pomagate z vatno kroglico

Če je luknja v zobu večja, jo pred jedjo zapolnite s kroglico vate, če oblika luknje to dopušča. Vatna kroglica naj bo tako velika, da jo močno zatlačite na mesto izpadle plombe. Vatno kroglico zagozdite v luknjo tako tesno, da ne bo izpadla med hranjenjem. Namen vatne kroglice je, da zaščiti zobovino pred zastajanjem hrane v odprtini ter prepreči močnim termičnim in kemičnim dražljajem, da bi nadražili zobni živec.

Če je luknja globoka, in zob ne boli na termične in kemične dražljaje, je najverjetneje “mrtev”

Če pa je zob mrtev, to pomeni, da ima zdravljene koreninske kanale, ali pa je zobna pulpa – zobni živec odmrla in je nekrotična. Tak zob običajno ni občutljiv na toplo hladno ali sladko, kislo …

Če je zob mrtev, vas tak zob morda kar nekaj časa ne bo bolel kljub izpadli plombi. V kolikor pa se pojavi tiščoča bolečina in pritisk v zobu, je potrebno luknjo v zobu čim bolje očistiti hrane. Dobro očistite zob oziroma njegovo luknjo v dnu, da se ne bo tam nabirala zobna obloga. Vso hrano, ki se nabere je po obroku potrebno čim prej v celoti odstraniti.

V okuženem kanalu bakterije proizvajajo pline. Bolj, ko bo luknja v zobu čista in odprta, bolje bodo plini izhajali.

Če vas vseeno skrbi, kontaktirajte vašega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke, na podlagi, katerih vam bo svetoval.Morda vam lahko pošlje elektronske rentgenske posnetke, če bi bilo potrebno obiskati prvo pomoč.

Če se napoveduje absces

V kolikor se bolečina stopnjuje in čutite, da nastaja oteklina, je potrebno čim prej na prvo pomoč, da se stanje ne poslabša.

Če boste vseeno morali na prvo pomoč, pripravite seznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin.

S seboj vzemite tudi rentgenske slike, ki jih morda hranite pri sebi.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Dobro je vedeti še …

Preverite, ali smo že komu odgovorili na vaše vprašanje.

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.