Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Izpadla prevleka, mostiček, zatiček

Izpadla prevleka mostiček zatiček
Izpadla prevleka mostiček zatiček

Izpadel mi je mostiček. Ker moja zobozdravnica zdaj v času dopustov ne dela me zanima ali lahko grem na dežurno zobno pomoč, da mi ga dajo nazaj?

 

Mostiček ali prevleka najpogosteje izpadejo, kadar so dotrajani in so se odcementirali. Lahko je pod prevleko karies. Zobje, ki so imeli prevleke, običajno v primeru, ko so snete, ne bolijo in niso zelo občutljivi na kemične in termične dražljaje. Zobni živec se pri takih zobeh pogosto umakne globlje v zobno korenino. Če izpade zatiček, je to najpogosteje zato, ker je počena korenina. Tudi taka korenina največkrat ne boli.

V dežurni ambulanti za zobozdravstveno prvo pomoč jemljejo le paciente s sledečimi težavami:

Močan zobobol (huda stalna bolečina, ko analgetik več ne pomaga)
Akutna infekcija (vnetje, ki se kaže kot oteklina, težje požiranje in odpiranje ust, zvišana telesna temperatura)
Večja krvavitev, ki se sama ne zaustavi v določenem časovnem obdobju (poškodba v področju zgornje in spodnje čeljusti oz. ustne votline)
Poškodbe v področju zob poškodba v področju zgornje in spodnje čeljusti oziroma ustne votline.

 

Ne lepite si mostičkov in prevlek s kontaktnimi in sekundnimi lepili

Predvsem ne lepite zobnoprotetičnih izdelkov nazaj sami s kontaktnimi in sekundnimi lepili, saj se lahko zastrupite! Če zalepite izdelek nazaj na zob s kariesom, lahko pride do vnetja zoba. Neustrezno lepilo vam lahko naredi hudo poškodbo – opeklino ali nekrozo dlesni! Če uporabite takšno lepilo za lepljenje zatička v počeno korenino, si lahko povzročite hudo vnetno reakcijo na mestu, kjer bo lepilo prišlo v stik s tkivom, če je korenina počena!

Doma si zob pred lepljenjem ne morete razkužiti in pod lepilom se bodo ujele bakterije, ki lahko povzročijo karies.

Mostiček si lahko zalepite v napačno lego. To povzroči nepravilnosti v ugrizu. Lahko se zlomi ali razboli še kak drug zob.

 

Če se je mostiček samo snel in dobro nalega, če ga potisnete nazaj na zobe

Če se je mostiček samo snel in dobro nalega, če ga potisnete nazaj na zobe, razgaljene zobe dobro čistite, lahko tudi brez zobne paste ali z otroško zobno pasto v primeru, da so občutljivi. Predlagam zobno pasto s fluorom, saj bo fluor dodatno zaščitil razgaljeno zobovino. Dobro očistite tudi mostiček z notranje strani in ga potisnite nazaj.

Necementiran mostiček večkrat na dan vzemite iz ust in dobro očistite tako zob, kot mostiček iz zunanje in notranje strani. Nato ga vstavite nazaj. Film sline običajno naredi nekaj vakuuma.

Ponoči spite brez mostička. Nevarno je, da bi med spanjem izpadel in zašel v sapnik ali požiralnik.

 

Če je izpadel most ali prevleka  z zatičkom

V tem primeru le dobro očistite in shranite izpadlo protetično delo.

V luknjo zoba, kjer je bil zatiček, pa vstavite kroglico z vato. Ta bo preprečila, da bi v luknjo zašla hrana, hkrati pa bo dovolj »dihala«, da ne pride do vnetja in otekline, če je korenina počena. Tudi zob z zdravljenimi koreninskimi kanali vas še kar nekaj časa ne bo bolel.

Če zatiček vstavite v luknjo, za kateri je bil cementiran zatiček, je veliko možnosti, da boste počili korenino. Sile ugriza so velike in kanala sami doma ne morete v celoti očistiti.

Če boste vseeno morali na prvo pomoč pripravite seznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin. Če hranite rentgenske slike pri sebi, jih vzemite s seboj.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na vaše vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.