Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Izpadla začasna plomba na zobu z zdravilom

Izpadla začasna plomba na zobu z zdravilom
Izpadla začasna plomba na zobu z zdravilom

Pred enim tednom mi je izpadla začasna plomba-cement-beli, št.5 desno zgoraj, ta zob mi je zdravnik “zdravil”– uničil živec, torej je zob mrtev (zob me nič ne boli). Ker nisem imel potrjene zdravstvene kartice me je zobozdravnik zavrnil in me naročil čez 4 mesece. Zanima me, kaj bo s tem zobom, hrana mi ostaja v luknji tako da po jedi redno uporabljam zobotrebec, Mislim, da bi bilo nujno, da ga čim prej plombiram. Toda h komu naj grem, ostaja mi samo privat zobar pa še tam je treba čakati do 1 mesec? Zanima me tudi kakšna je prihodnost zoba, ki je mrtev brez živca. Koliko časa ga bom lahko še uporabljal-koliko časa bo še moj(imam 40 let)

 

Endodontsko zdravljen zob je lahko v ustih še dolgo.

Mrtvi (zdravljeni) zobje so oslabljeni, navadno tudi bolj krhki. Zato gotovo niso enakovredni zdravemu zobu.Vendar zob na katerem je bilo zdravljenje uspešno lahko dobro služi še vrsto let. Zavedati se morate, da imajo tudi materiali, ki se uporabljajo v zobozdravstvu trajnostno dobo, da niso večni.

Pomembno je, da je zob  med in po zdravljenju dobro zaprt, plombiran

Da zob v zdravljenju ostane dolgo brez plombe zagotovo ni dobro. Stene zoba bo prizadela zobna gniloba, nevarno je tudi, da se zob zlomi. V kolikor je v zobu še zdravilo, oziroma je izpadlo, je prav, da se tak zob čim bolje očisti in zapre z zdravilom. Zob v zdravljenju, ki mu je izpadlo zdravilo lahko začne boleti. Skozi kanale se okuži tkivo ob vršičku korenine zoba, lahko nastane vnetje – granulom. Prognoza zdravljenja se v tem primeru poslabša.

V kolikor je zob že polnjen – če je bilo zdravljenje koreninskih kanalov končano, obstaja nevarnosti ponovne okužbe teh kanalov. Belo maso za provizorij zaporo zoba sama uporabim redko. Če pa jo, je to za nekaj dni. Če zob 4 mesece ne bo zaprt s tesnim z dolgotrajnim provizorijem ali končno plombo, bo skoraj zagotovo potrebno ponovno zdravljenje koreninskih kanalov. Polnilna masa, s katero polnimo koreninske kanale je mehkejša od plombirnih materialov ravno zato, da kasneje lahko zdravljen zob oskrbimo z zatičkom in prevleko, ali da ponovimo zdravljenje koreninskih kanalov, v kolikor je to potrebno.

Če se taka bela masa za začasno zaporo zoba obrabi, ali delno okruši, se lahko odlomi kak del zoba.

Kaj storiti

V kolikor si ne morete zagotoviti samoplačniške obravnave vsaj, da bi vam naredili začasno plombo iz bolj dolgotrajnega materiala, se vsaj potrudite in si poskusite urediti zdravstveno zavarovanje.


Potrebujete zdravljenje zobnih korenin? Naročite se na 031 656 907