Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kaj je cista?

Kaj je cista?
Kaj je cista?

Na spodnji čeljusti v predelu sedmice levo imam cisto, zob mi je dolgo tega izpulil zobozdravnik. Imam vprašanje, kaj je cista in kaj vzrok tega in kakšne so lahko posledice sem namreč naročen kirurški poseg in če so lahko kakšne posledice.

 

Cista definicija

Cista je po definiciji votlinica, ki je eno ali več prekatna.Obdana je s tanko kožico (epitel). V njej je tekočina, gosta masa ali plin.

Poznamo več vrst cist, vendar se bom omejila na tiste, ki jih najdemo v ustih. Največ je takih, ki se razvijejo iz granuloma, te so lahko radikularne – obkoreninske (kadar je zob v ustih, nahaja se ob vršičku korenine) ali rezidualne – preostale (zob je bil izpuljen, iz granuloma, ki je bil na koncu korenine se kasneje razvije cista). Takih je v čeljustnih kosteh 80%. Poznamo še folikularne, razvijejo se iz zoba, ki ni mogel izrasti, teh je 11%. Ostale ciste so manj pogoste.

 

Posebnosti cist

Cista raste neinvazivno, to pomeni, da okolno tkivo le odriva. Ko raste, se okolna kost raztaplja, cista se veča. Od krijemo jo navadno slučajno na rentgenskem posnetku. Dokler se ne vname, običajno ne dela težav. Na rentgenu, kadar je zob prisoten, jo težko ločimo od granuloma. Resorpcija (raztopljena kost) premera 5 – 9 mm je v 58% granulom, resorpcija večja od 2 cm pa v 99,5 % cista. Dokončno diagnozo postavi histolog. Vse ciste se pošljejo na histološko preiskavo, da se določi za kakšno vrsto ciste gre. Težave, ki jih ciste povzročajo, je lahko sprememba položaja zob, lahko se vnamejo, lahko zrasejo do velikosti nekaj centimetrov in zato oslabijo kost. V nekaj procentih, se iz kožice, ki obdaja votlinico lahko razvije tumor. Vse to so razlogi, da smo pozorni nanje in jih, zato vedno odstranimo.

 

Terapija ciste

Terapija ciste je vedno kirurška. Ciste se operira skozi usta, ne skozi kožo. Kirurg prereže dlesen, si naredi čim krajši dostop do ciste, cisto izlušči in natančno odstrani vso kožico, ki jo openja. Rano zašije. Šive odstranijo po enem tednu.V rani se naredi krvni strdek, nato se votlinica počasi zaraste, na tem mestu se stvori tudi kost. Površinska rana se hitro zaraste, celjenje kosti traja najmanj 18 mesecev. Kadar se taka kost popolnoma zaraste in to lahko potrdimo z rentgenom, rečemo, da je terapija uspela. Predvidevam, da gre pri Vas za rezidualno cisto, saj je bil zob odstranjen že prej. Posledic predvidoma ne boste imeli.

 

Priprava za operacijo ciste

V primeru, da zob še ni zdravljen, očistimo koreninske kanale in pustimo odprtega. V odprtini je potrebno menjati vatko. Namen vatke je, da ne zaide v kanal hrana in ga zamaši. Časovno se uskladimo s kirurgom, ki bo operiral. Koreninske kanale polnimo nekaj ur pred kirurškim posegom.

V primeru, da koreninski kanal ne more biti odprt, na primer, če je zob oskrbljen z zatičkom.

 

Če zob ni rešljiv

V kolikor zob ni rešljiv, se ga izpuli, cisto izlušči in pošlje na histološko preiskavo.

Tudi ciste, ki jih odstranimo  iz čeljusti, kadar zob ni več prisoten pošljemo ne histološko preiskavo. Tako bo tudi v vašem primeru.

 

Spremljanje in kontrola

Približno leto dni po kirurškem posegu se naredi rentgenska kontrola operiranega področja.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.