Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kaj je ranula?

Kaj je ranula?
Kaj je ranula?

Moji 5 letni hčerki se je pod jezikom naredila ranula – zamašilo ali zelo zožilo se je izvodilo podjezične žleze slinavk. Tako so jo diagnosticirali na čeljustni kirurgiji.

Bila je predvidena za operacijo in smo tudi trikrat že bili na oddelku, vendar nas je anestezistka vedno poslala domov, ker hči ni bila zdrava (rahli prehladi), zaradi načina operacije pa ne sme imeti nič izcedka iz nosu – tako so nam obrazložili. V tem času pa tkivo v ustih ni zdržalo napetosti sline in na steni ranule se je naredila razpoka, skozi katero slina sedaj izteka. Zadeva ni boleča, hčere niti ne moti niti je ne boli. Sedaj se je tkivo postavilo v normalno lego – ni več napeto. Le slina verjetno izteka ven nekaj milimetrov stran od naravnega izvodila skozi luknjico v steni.

Zanima me, ali je operacija nujna oziroma, kakšne so posledice, če se odločimo in hčere ne damo operirati. Glede na to, da bi operacija potekala v splošni anesteziji (vsi možni zapleti in tudi učinek same anestezije) smo malo skeptični o njeni nujnosti in potrebnosti. Ne bi rada izpostavljala otroka nepotrebnemu psihičnemu in fizičnemu stresu zaradi neogrožajočega stanja ali celo samo zaradi estetskega izgleda. Kakšno je vaše mnenje?

 

Kaj je Ranula

Kot so vam razložili, je ranula oteklina, ki se pojavi, kadar se zamaši izvodilo žleze slinavke. Značilno ni le za podjezično slinavko. Ranula se lahko naredi na katerikoli slinavki, tudi na malih slinavkah na primer na notranji strani ustnice ali lica.  Slinavka z zamašenim izvodilom se poveča tik pred ali ob hranjenju in je neboleča. Oteklina vsebuje slino, ki se ne more izločiti skozi izvodilo. Ranula se lahko naredi kadarkoli v življenju.
Terapija je vedno kirurška. Glede potrebnosti operacije in mogočih komplikacij je najbolje, da se posvetujete z lečečim kirurgom.

 

Kaj storiti?

Predlagam, da o tem obvestite kirurga, ki bi deklico operiral.  Prav kirurg bo še najbolj vesel, če operacija ne bo potrebna. Ali bo poseg še potreben je najverjetneje odvisno od tega, ali se bo poka oblikovala v neko novo izvodilo. Če bo iztekanje sline primerno in nemoteče, verjetno operacija ne bo potrebna.

Odvisno je tudi od tega, ali je bilo izvodilo zamašeno, ker se je naredil v izvodilu žleze kamenček – sialolit. Če je bil vzrok zamašitve izvodila slinavke sialolit, je potrebno pogledati, ali je sialolit še vedno v izvodilu in če lahko povzroča težave.

Če je bil vzrok zamašitve zabrazgotinjenje izvodila slinavke zaradi poškodbe, pa je morda več možnosti, da se bo izšlo brez operacije.

V kolikor pa se bo razpočeno tkivo zabrazgotinilo in spet onemogočilo iztok sline, pa bo žal operacija potrebna. Deklici želim, da bi ji narava pomagala in operacija ne bi bila potrebna ne sedaj, ne v bodočnosti.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.