Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kaj je zobni vrag?

Kaj je zobni vrag
Kaj je zobni vrag

Na enem zobu (na zgornji čeljusti, 5) se mi dlesen pomika navzgor in zobozdravnica mi je rekla, da je to ‘zobni vrag’. Ker sam še nisem slišal za to, me zanima, kaj to sploh je in če obstaja nevarnost, da ostanem brez zoba?

 

Oh, kako prisrčno! Imate prav, res je lahko pravi vrag tale zobni vrat. Prav dobro ste me nasmejali. Zobozdravnica je rekla “zobni vrat”, ne “zobni vrag”. Če bi jo takoj vprašali, kaj je to “zobni vrag”, sem prepričana, da bi se oba od srca nasmejala. Zobni vrat imenujemo področje zobne korenine, kjer se je umaknila dlesen.

Praviloma naj bi dlesen segala do sklenine na zobni kroni in v celoti pokrivala zobno korenino. Kadar pa se iz različnih vzrokov dlesen umakne in se razgali korenina, rečemo temu področju razgaljene korenine zobni vrat oziroma, kadar jih je več – razgaljeni zobni vratovi. Korenina iz dentina in ta je mnogo bolj prepusten za termične in kemične dražljaje. Bolečina zna biti izjemno zoprna in trdovratna tako med prehranjevanjem kot med pitjem predvsem hladnih pijač.

Preobčutljive razgaljene zobne vratove zdravimo jo z raznimi impregnacijskimi premazi. Če na njih nastane erozija, klinast defekt ali karies, pa lahko tudi s plombiranjem.

Samo zaradi razgaljenega zobnega vratu ne boste ostali brez zoba. Če pa bi bil umik dlesni posledica parodontalne bolezni, je potrebno parodontalno bolezen zdraviti.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.