Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kaj se naredi če ima zob že leta karies?

Kaj se naredi, če ima zob že leta karies?
Kaj se naredi, če ima zob že leta karies?

Imam vprašanje, vendar pa se odgovora strašno bojim! Zanima me ali je možno, da mi zobozdravnik popravi sedmico, levo, zgoraj, čeprav se mi je le ta po diagonali odlomila? Zanima me tudi, kaj se naredi, če karies že načne zob tako da leta zgleda, kot da je okrušen!

Morala bi Vas seveda pregledati in odčitati rentgenski posnetek zoba, da bi Vam lahko odgovorila. Vendar je načeloma možno popraviti ali nadgraditi vsak zob, ki ima dovolj ohranjene zobovine. To pomeni, da rob dlesni ni odlomljen, poškodovan, ali ima karies globoko pod dlesen. Idealno je, če imamo rob zoba, ki gleda iznad dlesni.

Najprej se očisti ves karies, da vidimo, kje in koliko zobovine nam ostane.

Če je situacija ugodna, in dovoljuje obnovitev zoba s plombiranjem, ga plombiramo. Če je zobovine premalo za obnovitev zoba s plombiranjem, ga oskrbimo protetično. Na primer z zobno prevleko, inlay-em, onlay-em in podobno.

Če je situacija neugodna, se včasih lahko poslužimo postopka, ki se imenuje podaljšanje klinične krone.

Je pa res, da včasih v ustih zob ne zgleda zelo slabo, rentgenski posnetek pa nam v primerih kot ga opisujete pokaže tako razpadlo zobovino, da je zob za puljenje.