Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kako naj se rešim parodontoze sprednjih spodnjih zob?

Kako naj se rešim parodontoze sprednjih spodnjih zob
Kako naj se rešim parodontoze sprednjih spodnjih zob

Imam en velik problem. Moje dlesni velikokrat krvavijo, ko si umivam zobe. Prav tako sem opazila, da pri spodnjih sprednjih zobeh dlesni čudno rastejo oziroma ne rastejo, ampak se ne držijo zob. Poleg tega pa imam tudi zadah, kaj lahko naredim zelo rada bi se rešila tega problema!

 

Glede krvavečih dlesni

Krvavitev, ki se pojavi ob umivanju zob je posledica vnetih dlesni – gingivitisa, lahko pa tudi že parodontalne bolezni. Vzrok za nastanek so zobne obloge. Zobne obloge – biofolm, ki so dlje časa prisotne na zobeh ob dlesni povzročajo vnetje. Dlesen postane bolj rdeča, napeta – otečena in na dotik krvavi. Take dlesni so močno vnete dlesni. Kadar gingivitis traja dolgo, se razvije kronični gingivitis. Ko pa dlesen močno zateče in ob zobu začno nastajati žepki, kot jih opisujete ob spodnjih sprednjih zobeh pa pomeni, da se je razvila parodontoza oziroma bolj strokovno povedano parodontalna bolezen.

Pravilna tehnika nege ust je ključna

Svetujem Vam poostreno in pravilno izvajano ustno higieno. To lahko dosežete z uporabo ustrezne zobne ščetke, zobne nitke, interdentalnih – medzobnih ščetk, in razkužilnih tekočin ter gelov. Pri poostreni higieni nekaj dni dlesni še močneje krvavijo, kar je normalno, po nekaj dneh pa se krvavitev umiri, občutek zatečenih dlesni mine. Da se tak gingivitis umiri, navadno traja 3-4 tedne.

Glede ustnega zadaha

Ustni zadah je lahko posledica slabe ustne higiene, karioznega zobovja, parodontalne bolezni ali posledica kake sistemske bolezni, pri vas konkretno pa najverjetneje kar posledica vnetja, ki ga opisujete. Ko bodo dlesni pozdravljene, bo zelo verjetno minil tudi ustni zadah.

Zdravljenje parodontalne bolezni

Zdravljenja parodontalne bolezni ne morete opraviti sami doma v celoti, je pa seveda bistveno, da se dobro izurite v ustrezni ustni higieni. Ali ste uspešni pri odstranjevanju zobnih oblog – biofilma lahko preverite doma. Uporabite tabletke za preverjanje zobnih oblog. Po čiščenju s tabletko preverite ali je ostalo še kaj zobnih oblog. Tam, kjer so predeli obarvani je potrebno dodatno očistiti. V kolikor imate s tem težave, se lahko naročite na trening ustne higiene.

Morda je prisoten zobni kamen, ki ga sami doma ne boste mogli odstraniti. Zato je potrebno pomoč poiskati pri zobozdravniku, ki vam bo pomagal s profesionalnim čiščenjem zob tako nad kot pod dlesnijo in seveda v obzobnih žepkih ter vam povedal ali morda potrebujete bolj globinsko čiščenje žepkov – luščenje in glajenje.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.