Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kako naprej?

Kako naprej
Kako naprej

Stara sem 17 let. Pred letom dni sem imela 2 operaciji na nebu zaradi obeh trojk. Imeli sta ovirano pot, da bi prišli normalno ven. Operaciji sta bili težki. Ortodont mi je potem s stalnim aparatom (zvezdicami) vlekel en zob ven iz dlesni. Zob se ni prej nič videl. Drugo stran je veselo pustil in se je zarasla. Torej moja operacija in bolečine so bile zastonj. Ukvarjala sva se samo z eno trojko na desni strani. Po enem letu se je zob malo prikazal. Vendar so bile prisotne tudi vsakodnevne bolečine ob tem postopku. Danes imam levo stran, kjer naj bi bil prostor za trojko zaraščeno, na desni strani pa je trojka postrani prišla ven, vendar še zdaleč ni na pravem mestu. Torej s tem ne bo več nič. Ne vem več, kaj naj naredim. Pomagajte in svetujte.

 

Pravzaprav ste še tako mladi, da rast še ni zaključena in bi se verjetno še marsikaj dalo narediti. Sicer tudi pozneje še ni vse izgubljeno, le dlje traja. Pogovorite se z ortodontom, morda bi bilo dobro, da Vas napoti na Stomatološko kliniko, kjer se ukvarjajo s težjimi primeri, ali pa za mnenje povprašajte še kakega drugega specialista ortodonta. Sama bi na vašem mestu za mnenje povprašala več različnih ortodontov. Iz napisanega težko svetujem, kaj se da narediti. Splača se vam potruditi se.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.