Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kako odpraviti zobni kamen?

Kako odpraviti zobni kamen
Kako odpraviti zobni kamen

Star sem 18 let in me zanima, kako bi lahko odpravil zobni kamen. Enkrat sem že bil na brušenju, pred 3 leti, vendar se mi je sedaj ponovno pojavil. Vzrok naj bi bila močna kislina v ustih oziroma slini. Zanima me, kako lahko zmanjšam to kislino, da se mi zobni kamen ne bi delal več. Zobe si umivam 2x dnevno. Zanima me še, če se da zobe beliti.

 

Glede odpravljanja zobnega kamna

Kislina ni razlog za nabiranje zobnega kamna

Kislina običajno ni razlog za nabiranje zobnega kamna, kvečjemu bi zaradi kisline morali imeti maj zobnega kamna. Je pa kislina lahko vzrok kislinskih erozij.

Zobni kamen nastane iz mehke zobne obloge

Zobni kamen nastane tako, da mehka zobna obloga, ki ni redno odstranjena zatrdi. V zobno oblogo se odloži kalcij iz sline. Nekaterim se kamen nabere hitreje, nekaterim se sploh ne. Vendar, če je mehka obloga – biofilm dosledno in natančno odstranjena, se zobni kamen zagotovo ne bo mogel tvoriti. V prodaji so zobne paste, ki vsebujejo triclosan ali cinkov citrat, ki pomagata, da se kamen manj nabira.

Kako odpraviti zobni kamen

Svetujem Vam, da si kupite tabletke, ki obarvajo zobno oblogo. Tako se boste naučili prepoznavati, kje zobne obloge niste učinkovito odstranili. Na teh mestih poostrite higieno. Kadar je kamen že stvorjen, ga sami ne morete odstraniti.

Redno hodite na kontrolne preglede in čiščenje zobnega kamna. Zobozdravnik Vas bo opozoril na mesta, ki jih s ščetkonitko in medzobno ščetko niste dosegli in Vam svetoval, kako jih dosežete.

Največ lahko naredite zase z izvrstno in učinkovito nego ust doma.

Glede beljenja

Beljenje zob je v zadnjem času zelo popularno in se izvaja tudi v splošnih zobozdravstvenih ordinacijah. Načinov beljenja je več. Postopek beljenja je odvisen od:

  • stopnje zabarvanosti
  • ali gre za beljenje posameznega zoba ali skupine zob
  • ali gre za žive ali mrtve zobe.
Za beljenje zob se uporabljajo peroksidne raztopine in geli

Za beljenje se uporabljajo visoko koncentrirane peroksidne raztopine.

Kadar gre za razbarvanje posameznega zoba – navadno je tak zob avitalen (“mrtev”)– zdravljen, vlagamo belilo v notranjost zoba tolikokrat, da dosežemo željen učinek.

Kadar belimo več zob hkrati, se lahko odločimo za dve metodi. Po eni metodi belimo zobe v zobozdravstveni ordinaciji in na zobe nanesemo visokokoncentrirano belilo. V  tem postopku beljenja zobozdravnik neprestano nadzira potek beljenja.

Po drugi metodi, se izdela posebna šablona iz umetne mase, ki se adaptira na zobe. Peroksidne raztopine so v tem primeru manj koncentrirane. Pacient dobi belilo in šablono za domov. Zvečer nanese belilo v šablono in jo namesti na zobe ter jo ima v ustih čez noč toliko ur kot to sproti določi zobozdravnik. Umetni zobje načeloma niso ovira

Pri beljenju lahko pride do razhajanja barv

Problem lahko nastane, kadar je umeten zob narejen v trenutni barvi ostalih zob in se po končanem beljenju barvno ne bo več ujemal z ostalimi zobmi. Umetnih materialov ne moremo beliti. Opozoriti Vas moram, da so lahko beljeni zobje nekaj časa lahko precej občutljivi na kemijske in toplotne dražljaje.

Učinek beljenja ni trajen. Sčasoma se zobje ponovno zabarvajo, vendar praviloma ne toliko kot so bili zabarvani pred beljenjem.

Pred beljenjem je potrebno odpraviti vse kariese in profesionalno očistiti zobe.

 

Potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …