Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kako ojačati zobno sklenino?

Kako ojačati zobno sklenino
Kako ojačati zobno sklenino

Sprašujem vas ali je možno na kakšen način ojačati zobno sklenino. Zobozdravnica mi je namreč rekla, da imam zelo tanko sklenino in “mehke” zobe, kar se običajno pojavlja pri nosečnicah.

 

Kaj natančno je mislila zobozdravnica s “tanko sklenino in mehkimi zobmi” si težko razložim. Brez pregleda in ostale diagnostike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, lahko pa napišem na splošno glede tega, kar me sprašujete.

Kako lahko ukrepate, če ste nagnjeni h kariesu
  1. Pravilna ustna higiena: Redno ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan s primerno zobno ščetko in uporabo zobne nitke in medzobnih ščetk za čiščenje medzobnih prostorov lahko pomagata preprečevati nastanek zobnega kariesa.
  2. Uporabljajte zobno pasto s fluoridi: Izberite zobno pasto, ki vsebuje fluoride, saj fluoridi pomagajo krepiti zobno sklenino. Fluoridi pomagajo remineralizirati sklenino, kar povečuje njeno odpornost proti kislinam in zmanjšuje tveganje za nastanek zobnega kariesa.
  3. Omejite kisla in sladka živila in pijače: Kisla in sladka živila ter pijače lahko raztapljajo sklenino. Omejite uživanje teh živil in pijač ter po uživanju sperite usta s pitno vodo.
  4. Redni obiski zobozdravnika: Redni obiski zobozdravnika so ključni za spremljanje vašega zdravja ustne votline. Zobozdravnik vam lahko svetuje o pravilni ustni higieni in pomaga vzpostaviti stanje brez oblog s profesionalnim čiščenjem in poliranjem zob.
  5. Pravilna prehrana: Uravnotežena prehrana, bogata s kalcijem, fosforjem in drugimi minerali, je ključna za zdrave zobe. Mlečni izdelki, oreščki, ribe in zelenjava so odlični viri mineralov, ki krepijo zobno sklenino.

Predvidevam, da Za zaščito zob uporabljajte zobno pasto s fluoridi. Kakšnih posebnih zaščitnih sredstev ni. Najboljša zaščita je gotovo ustrezna ustna higiena (preberite si v poglavju čiščenje zob) in pravilna, uravnotežena prehrana. Le zobje brez oblog lahko ostanejo zdravi.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.