Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kako poteka izdelava zobne krone – prevleke?

Kako poteka izdelava zobne krone - prevleke
Kako poteka izdelava zobne krone – prevleke

Moj  problem sta dve veliki plombi v spodnji čeljusti, ki naj bi ju nadomestili kroni. Ker s temi stvarmi nimam izkušenj mi prosim opišite postopek, čez koliko časa je potrebna menjava krone in ali je dograditev manjkajočega zoba med tema kronama nujna?

 

Postopek izdelave zobne krone oziroma prevleke

Postopek izdelave zobne krone se začne z oceno ali je plomba tesna. Če ni, jo je prej potrebno zamenjati. Plomba na zobu predvidenem za protetiko – prevleko se naredi v obliki obrušenega zoba. Če je tak zob zdravljen, je potrebno narediti zobni zatiček. Zatiček je sidran v zdravljeno korenino zoba.

Krn zoba obrusimo, vzamemo odtis, ugriz, odtis nasprotne čeljusti. Vse pošljemo v zobno tehniko, kjer najprej izdelajo ogrodje, ki ga v ordinaciji pomerimo. Če brezhibno nalega na obrušen zob, se nanj napeče keramika. Pri novejših postopkih je ogrodje iz cirkona. Ko je prevleka gotova, jo v ustih pomerimo, po potrebi uredimo ugriz in cementiramo.

Menjava zobne krone oziroma prevleke

Menjava krone – Krona, bolj pravilno prevleka se zamenja, kadar ni več ustrezna. Lahko zaradi dotrajanosti materiala, lahko pa zato, ker je potrebno popraviti zob pod tako prevleko.

Razlogi za menjavo zobne prevleke:

  1. Poškodbe: Če je obstoječa zobna prevleka poškodovana, razpokana ali zlomljena, je potrebna zamenjava, da se preprečijo nadaljnje poškodbe zoba.
  2. Karies: Če se pod prevleko pojavi karies, je potrebno odstraniti poškodovan material in narediti novo prevleko.
  3. Estetski razlogi: Če obstoječa prevleka ni več barvno ali drugače estetsko ustrezna, jo je mogoče zamenjati z novo, ki ustreza vašim estetskim željam.
  4. Izrabljenost: Zobne prevleke imajo omejeno življenjsko dobo. Če je prevleka stara in izrabljena, se lahko obrabljena prevleka zamenja z novo prevleko.
  5. Neustrezno prileganje: Če se obstoječa prevleka ne prilega več robu zoba, lahko tam nastane karies. Včasih je razlog za tako zamenjavo umik dlesni zaradi recesije in erozije zobnega vratu. Na takih mestih se rad naredi karies. Pravočasna zamenjava prevleke podaljša življenjsko dobo zoba.
  6. Splošno izboljšanje nasmeha: V nekaterih primerih se pacienti odločijo za zamenjavo zobnih prevlek kot del estetskega izboljšanja nasmeha, na primer v postopku popravljanja nepravilnosti ali beljenja zob.
  7. Parodontalne težave: Če obstajajo težavez dlesnimi  okoli prevleke, je lahko potrebno odstraniti in nadomestiti prevleko, da se preprečijo nadaljnje parodontalne težave.
  8. Napačno prileganje ugriza: Če prevleka ni pravilno prilagojena ugrizu, se lahko pojavi nelagodje, bolečina ali težave pri žvečenju, kar je lahko znak za potrebo po zamenjavi.
  9. Slabo izdelana prevleka: Včasih so zobne prevleke slabo izdelane ali nepravilno prilegajo zobu že od začetka. V takih primerih je priporočljivo zamenjati prevleko z novo, ki je natančno izdelana in prilagojena.
Dograditev manjkajočega zoba

Dograditev manjkajočega zoba – Če prav razumem, manjka zob med zoboma, ki naj bi dobila novi prevleki. Vmesni člen se drži prevlek sosednjih dveh zob, dobili boste zobni mostiček.

Nadomestitev manjkajočih zob je zaželena
Če manjka zob se zobje nagnejo v vrzel
Če manjka zob se zobje nagnejo v vrzel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadomestitev vsakega manjkajočega zoba je smiselna in zaželena. V primeru, da manjkajočih zob ne nadomestimo, se zobje ob vrzeli nagnejo v vrzel in tako postanejo neuporabni kot nosilci protetičnega dela. Hkrati z nagibanjem zob se niža tudi ugriz, tako da je kasnejša nadomestitev manjkajočih zob otežena ali celo nemogoča.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.