Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kako poteka operacija modrostnega zoba

Kako poteka operacija modrostnega zoba
Kako poteka operacija modrostnega zoba

Že kakšno leto ali dve se mi gnoji ne vem dlesen ali zadnji spodnji zob ali modrostni zob. Vsakič ko pritisnem na dlesen ali v okolici modrostnega zoba pri priteče na površje gnoj, ki zelo zelo zaudarja, zaradi tega imam tudi problem ustnega zadaha. Zob oziroma okolica zoba me ne boli vendar je zelo moteče. Če bo potrebno izpuliti zob me zanima, kakšen je ta postopek. Lahko bolj podrobno opišete? Imam velike mandlje in ko sem pri zobozdravniku me sili na bruhanje in s težavo plombirajo zob. Na kratko povedano, če se s prstom pomaknem proti koncu ustne votline mi gre na bruhanje. Zato me zanima, kakšen je ta postopek na kirurgiji in koliko časa traja. Kaj je po operaciji. Ali pa, če je še možna kakšna druga rešitev.

 

Razlogi za odstranitev modrostnih zob

Modrostne zobe najpogosteje odstranimo iz naslednjih razlogov: tesnega stanja zob v čeljusti, vnetja sluznice ali kosti okoli zoba, ki največkrat nima prostora izrasti, žariščnega vnetja, ki je včasih vzrok kakemu sistemskemu obolenju, predvidenega protetičnega zdravljenja.

 

Postopek odstranjevanja osmic

Puljenje ali ekstrakcija je kirurški poseg, ki ga naredimo v lokalni anesteziji. Lokalna anestezija je taka anestezija (omrtvičenje operativnega predela) kot običajno pri zobozdravniku. Zob najprej s posebnim instrumentom razmajemo in ga nato s kleščami izvlečemo iz ležišča. Kadar je zob še neizrasel in ga delno ali v celoti prekrivata dlesen in kost, dlesen nad neizraslim zobom prerežemo. S svedrom nato odstranimo kost, ki oklepa zob in ga osvobodimo.Včasih je potrebno zob prerezati in odstraniti vsak delček posebej. Robove rane zbližamo s tamponom ali zašijemo, če je velika. Šive odstranimo po tednu dni. Če se pričakuje zelo kompliciran poseg, se lahko kirurg odloči poseg izvesti v splošni anasteziji.

Če gre vse gladko, sam postopek odstranjevanja osmic traja kakih 20 minut. Pri tem ne štejem priprave operacijskega polja, razkuževanja, anesteziranja …

 

Celjenje rane

Rana se bo zapolnila s krvjo, dlesen bo prerasla rano v nekaj tednih. Votlinica po puljenju se bo zarasla s kostjo v približno po leta. Po operaciji lahko nastane zmerna oteklina. Bolečine po operaciji so blage in jih lahko omilimo z običajnimi protibolečinskimi sredstvi (odsvetuje se le Aspirin, ker moti strjevanje krvi). Zmerna oteklina, oteženo odpiranje ust, blažje težave pri požiranju in povišana telesna temperatura (do 38 C ) so v prvih dneh po operaciji pričakovane.

 

Možni zapleti

Seveda so možni tudi zapleti. Kadar se rana vname, to pomeni, da se čas celjenja podaljša, trajnejših posledic pa običajno nima. Krvavitev po posegu je redka, in kri lahko zobozdravnik hitro ustavi. Pri posegu v področju zgornje čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), kar se običajno spontano normalno zaceli. Lahko pride do zdrsa korenine ali zoba v čeljustno votlino. V tem primeru, ali v primeru, če se odprtje čeljustne votline spontano ne zapre, je potrebno operativno zdravljenje.

Pri posegih na zadnjih zobeh spodnje čeljusti, lahko pride do poškodbe živca, ki leži blizu. To lahko povzroči začasno motnjo občutka ali mravljinčenje spodnje ustnice. Če pride do poškodbe jezičnega živca se lahko zmanjša občutek za okus na prizadeti polovici jezika.

Pri anesteziji v predelu zgornje osmice se lahko zgodi, da v času, ko deluje anestetik pacient čuti tiščanje, ali ima občutek, da ne more dihati in požirati. Ko anestetik popusti, izzveni tudi ta neprijeten občutek, zato naj Vas ne bo strah. V primeru močno zavitih korenin poseg običajno opravi specialist oralni kirurg. Ob dobri anesteziji puljenje zob ni boleče.

 

Močan refleks na bruhanje

Lokalna anesetzija običajno izniči refleks na bruhanje. Opozorite nanj kirurga, morda se bo odločil za premedikacijo. Obstajajo zdravila, ki refleks na bruhanje omilijo. Refleks na bruhanje običajno ni indikacija za odstranjevanje zob v splošni anesteziji.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.