Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kakšna stopnja parodontoze zahteva operacijo?

Kakšna stopnja parodontoze zahteva operacijo
Kakšna stopnja parodontoze zahteva operacijo

Imam probleme z dlesnami, imam paradontozo. Zanima me, kakšna stopnja paradontoze je potrebna za operacijo, če je ta sploh možna in kolikšna je čakalna doba pri splošnem zobozdravniku? Problem postaja zelo resen.

 

Kako poteka zdravljenje parodontalne bolezni

Zdravljenje vedno poteka po fazah. Najprej zobozdravnik opravi higiensko fazo, kar pomeni čiščenje zobnega kamna, luščenje in glajenje korenin. Zelo pomemben del zdravljenja parodontalne bolezni je učenje pacienta, kako zobe negovati – trening ustne higiene, da obloga ne bo zastajala na zobeh. Nekateri predeli zob so lahko za čiščenje težko dostopni. Pomembno je, da se dobro izurite v pravilnem ščetkanju zob, pravilne uporabe zobne nitke ter medzobne ščetke. Ko je ta faza uspešno mimo (največ je odvisno od prizadevnosti vas samih. Pomembno je, da vzdržujete stanje, ki ga je vzpostavil zobozdravnik), je dlesna bolj zdrava, ni zatečena in ne krvavi na dotik.

Kdaj je potrebna operacija pri parodontalni bolezni

Oceno ali je opeacija potrebna naredimo s pomočjo parodontološkega pregleda. To je poseben pregled, s katerim s posebno elektronsko sondo izmerimo globine sondiranja in umike dlesni na šestih mestih vsakega zoba. V tem zapisu zabeležimo še stopnjo prisotnosti oblog, stopnjo krvavitve, stopnjo majavosti vsakega zoba in prizadetost razcepišč. Namen zdravljenja parodontalne bolezni je, da vam vzpostavimo stanje, ki ga lahko sami doma vzdržujete. Operacija je potrebna takrat, ko ocenimo, da so obzobni žepi tako globoki, da jih s še tako skrbno ustno nego doma ne morete očistiti. lahko se izvede tudi operacija posameznih zob.

Glede čakalnih dob

Čakalne dobe so različne od zobozdravnika do zobozdravnika in se spreminjajo glede na povpraševanje.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.