Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kakšne okvare naredi bulimija na zobeh?

Kakšne okvare naredi bulimija na zobeh?
Kakšne okvare naredi bulimija na zobeh?

Kakšne posledice pusti bulimija oziroma pogosto bruhanje na zobeh? Slišala sem, da začno zobje propadati, zanima pa me, na kakšen način, kako se to opazi? Krušenje, sprememba barve, boleče dlesni? Kako se da pred tem zaščititi oziroma, če obstaja način, da se posledice vsaj omili.
Zadnje vprašanje pa se nanaša na sistematski pregled v prvem letniku faksa. Ali nam na tem zobozdravstvenem pregledu dobro pregledajo zobe (poiščejo karies in podobno)? Sama sem imela namreč občutek, da so nam le prešteli plombe.

Glede bulimije

Škodo pri bulimiji povzroča želodčna kislina, ki jo izbruhate. Bulimija na zobeh povzroča demineralizacijo sklenine in napredovanje kariesa. Zobje postanejo bolj dovzetni za mehansko obrabo, skleninski plašč zob se lahko stanjša.

Površina zob postane gladka, steklasta, brez naravnih črt in madežev, opazne so erozije (izguba sklenine in dentina) ob dlesni. Prav tako je stanjšana zadnja površina sprednjih zob, robovi teh zob se lahko krušijo.

Zobje postanejo občutljivi na termične in kemijske dražljaje. Pri povečani obrabi zobovine lahko postanejo plombe na griznih ploskvah višje od samega nivoja zob. Zaradi neenakomerne obrabe zob se pojavijo nepravilnosti ugriza.

Zobje so veliko bolj podvrženi kariesu. Usta so pogosto suha zaradi dehidracije, ki jo povzroča bruhanje. Zaradi dehidracije so prizadete tudi dlesni. Dlesni so lahko poškodovane zaradi prenajedanja ali uporabe predmetov, ki sprožijo bruhanje.
Zelo pomembna je dobra in pravilna ustna higiena, redni obiski pri zobozdravniku, predvsem pa zdravljenje osnovne bolezni – bulimije.

O pregledu v študentski zobozdravstveni ambulanti

Pri sistematskem pregledu se opravi stomatološki pregled, ki zajame pregled zob, obzobnih tkiv, sluznice jezika, mehkega, trdega neba, lica, podjezične sluznice, izvodil slinavk in ustnic.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.