Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kakšno je zdravljenje parodontoze- parodontalne bolezni?

Kakšno je zdravljenje parodontoze parodontalne bolezni
Kakšno je zdravljenje parodontoze parodontalne bolezni

Zobozdravnica je ugotovila, da imam parodontitis in da je kost raztopljena 2 mm. Imam vseh 32 zob, vsi zobje so zdravi in v zelo pravilnem loku. Dlesni so rdeče-vijoličaste in včasih boleče. Ali sploh obstaja upanje za izboljšanjem, kaj mi lahko sledi in kakšno je zdravljenje? Stara sem 32 let.

 

Parodontalna bolezen je kronična bolezen in poteka zelo počasi. Drugih znakov, kot da so dlesni videti rdeče do višnjeve in da pri pravilno izvajani higieni krvavijo običajno niso vidne, dokler ne naredimo parodontološkega pregleda in rentgenskega slikanja.

Zdravljenje bo zagotovo prineslo izboljšanje v smislu, da se dlesni pozdravijo in naredijo zdravo manšetko okoli zobnih korenin. Parodontalno bolezen možno zaustaviti s pravilno izvajano ustno higieno in ustreznim parodontološkim zdravljenjem. Žal pa ne moremo povzročiti, da bi se kost, kar ste je izgubili obnovila.

Zdravljenje se začne s parodontološkim pregledom, čiščenjem trdih in mehkih oblog nad in pod dlesnijo, poliranjem zob, tako da se zagladi vseh 5 zobnih površin nad in pod dlesnijo ter s treningom ustne higiene. Vse to običajno v naši ordinaciji opravimo v enem obisku.

Približno 2 meseca traja, da krvavitev dlesni poneha, oteklina dlesni se zmanjša in posledično se zmanjša globina žepkov. Seveda pa se pri tem na račun zmanjšanja otekline dlesni zobje podaljšajo, videti so, kot da so izrasli iz dlesni ali, kot da se je dlesen umaknila. To je normalen pojav, ko se dlesen pozdravi.

V tem času spremljamo, kako zdravljenje poteka. Seveda je potek zdravljenja v veliki meri odvisen od tega, kako uspešni ste vi pri odstranjevanju zobnih oblog. Če so po tem obdobju 2 mesecev še prisotni žepi globlji od 4 mm opravimo luščenje in glajenje zob. Šele nato se ocenjuje ali bo potrebna operacija.

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.