Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Karies pod plombo?

Karies pod plombo?
Karies pod plombo?

Pred enim letom mi je zobozdravnik zamenjal črno plombo z belo na šestici zgoraj. Pred kakšnim tednom me je začel zob boleti, zato sem šel na pregled. Zobozdravnik me je poslal na slikanje zoba. Iz slike je ugotovil, da je pod plombo polno kariesa in se je čudil, da me zob ni bolel bolj. Zob je odprl in počistil karies ter vstavil zdravilo. Omenil je, da če bo zob še naprej bolel, bo moral uničit korenino. Zanima me predvsem, zakaj je prišlo do kariesa pod plombo, ki je bila zamenjana pred enim letom? Ali je kriva napaka zobozdravnika pri čiščenju zoba, preden je vstavil plombo. Upam, da mi boste na vprašanje odgovorili iskreno.

 

Za nazaj je težko ocenjevati

Za oceno nastale situacije bi bilo potrebno videti sliko pred izdelavo plombe ter jo primerjati z zdajšnjo. Tako bi se morda dalo oceniti ali gre za novi karies, ki se širi iz stika plomba-zob pod plombo. Če so robovi plombe tako na sliki kot v ustih tesni gre verjetno res izključno za karies pod plombo.

Če je bila plomba globoka, so morda bakterije ostale ujete v dentinskih kanalčkih sicer zdravega dentina in v zobni pulpi. Če telo ni uspelo odstraniti teh bakterij, so povzročile sekundarni karies pod plombo.

Diagnostika kariesa je kompleksna

Zobozdravniki imamo merila, po katerih ocenjujemo ali smo odstranili ves karies ali ne. Meja med zdravo zobovino in kariesom se včasih zelo težko določi. Pomembno je vedeti, da je zobovina luknjičasta, ima kanalčke. V teh kanalčkih se zadržujejo bakterije, ki povzročajo karies. Pri odstranjevanju se lahko orientiramo po tem koliko je zobovina razmehčana in kakšne barve je. Pomagamo si lahko tudi s posebnimi tekočinami, ki naj bi obarvali le razmehčano – kariozno zobovino, imenujemo jih karies markerji.

Za diagnostiko – ugotavljanje kariesa pa lahko uporabimo tudi poseben laser. Ali se bo karies pod plombo širil ni odvisno le od zobozdravnikovega dela temveč od narave kariesa in od odpornosti zobovine na karies. Zakaj je tako hitro nastal pod plombo tako obsežen karies ne morem soditi, saj ne poznam vseh okoliščin. Na nekateri zobovini karies poteka hitro in do zdravljenja koreninskih kanalov lahko pride v 9 mesecih do 1 leta, včasih pa je karies počasi napredujoč in za enak napredek potrebuje leta.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.