Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kdaj prvič k zobozdravniku

KDAJ PRVIČ K ZOBOZDRAVNIKU
KDAJ PRVIČ K ZOBOZDRAVNIKU

Imam 19 mesečno hčerko in ima 16 zobkov. Kdaj naj greva prvič k zobozdravniku, saj me je malo strah. Zelo boji zdravnikov in če se začne jokat ponavadi bruha. In še nekaj, ker ji je premanjkovalo železa je morala dobivati sirup in tabletke in na zgornjih 4 zobkih se ji je naredil ozek trak rjavega ali je možno z rednim umivanjem spraviti dol z zobkov ali bomo morali počakati, da odpadejo?

 

Ker je otroško zobozdravstvo odlično organizirano otroke kličejo na prve preglede. Način dela se od področja do področja razlikuje, zato bo najbolje, da povprašate v najbližji zdravstveni dom ali zasebnega otroškega zobozdravnika, kakšen način dela imajo. V kolikor menite, Da bi deklica potrebovala pregled kar poprosite za datum. Tudi če se zelo boju ne bo nič hudega, če jo nekajkrat pripeljete “samo zobke preštet”. Deklica se bo navadila na okolje in ga sčasoma sprejela.

Črne obloge navidezno obarvajo mlečne zobe. Navadno so kak milimeter proč od dlesni v obliki tankih pasov. Ti se, če so bolj razširjeni, širijo v smeri griznih ploskev zob. Običajno se pojavijo pri majhnih otrocih in do pubertete izginejo. Povzročajo jih nespecifične kromagene bakterije, ki ne proizvajajo kislin, zato pod njimi nikoli ni kariesa. Lahko jih odstranimo s strojnim ščetkanjem. Običajno takih oblog ne odstranjujemo, v kolikor ne motijo izgleda. V tolažbo naj Vam bo, da so otroci, ki imajo take obloge običajno bolj odporni proti kariesu. Morda bo Vaša deklica dovolila odstraniti obloge in tako izkusila, da je lahko obisk pri zobozdravniku tudi neboleč.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.