Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Keramični zobje namesto zobnega aparata

Keramični zobje namesto zobnega aparata
Keramični zobje namesto zobnega aparata

Imam krive zobe. Fiksni zobni aparat sem imela pred leti, pa vendar ni bilo zadovoljivega rezultata. Moj zobozdravnik mi je predlagal, da bi mi oblekel dva spodnja zoba. Sam sicer ni navdušen nad tem, da bi mi oblekel zdrava zoba, pa vendar me takšni kot so izredno motijo. Strah me je le, ker nekateri pravijo, da jih pozimi bolijo dlesni, pa tudi počrnijo. Kaj vi mislite o tem, je vredno reskirat dva zdrava zoba, čeprav me krivi zobje izredno motijo.

 

Težko ocenim, kako moteča je nepravilna lega obeh zob, vendar se mi zdi pravi greh obrusiti dva zdrava zoba. Predlagam, da se raje ponovno odločite za ortodontsko terapijo (zobni aparat).

Predlagam posvet

Pojdite vsaj na posvet, da ocenijo, ali se situacije res ne da rešiti z aparatom. Dlesni okoli zobnih prevlek se vnamejo, kadar higiena ni ustrezna. Dlesen se zabarva, kadar se kot kovina za prevleko uporabi zlitina, ki vsebuje srebro. Srebrovi oksidi se sproščajo v okolico on tetovirajo dlesen. Običajno se zabarva, kadar ima zob kovinski zatiček, pri prevlekah naj bi se ne zabarvala. Dlesen ob prevlekah lahko spremeni barvo tudi, če je vneta.Če so zobje rotirani ali zelo premaknjeni iz zobne vrste je včasih, da s protetiko rešimo videz potrebno zobem odstraniti živec – narediti zdravljenje koreninskih kanalov. Namen postopka je, da lahko zob oskrbimo z zatičkom in tako navidezno spremenimo lego zoba. Vedeti morate, da je tak zob potem mrtev. Ortodontsko zdravljenje je napredovalo in danes je možno veliko več dobrih korekcij kot nekoč.

Preden se odločite za zobni aparat, morajo biti zobje in dlesni zdravi

Preden se odločite za ortodontsko terapijo morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.