Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kislina, bulimija

Kislina, bulimija
Kislina, bulimija

Stara sem 21 let in se že 5 let borim z bulimijo! Prav zaradi tega imam strah pred zobozdravnikom. Ne vem, če on to lahko opazi. Moji zobje so sicer na videz lepi, vendar mi je šestica zgoraj levo že odpovedala. Samo lomi se mi še. Pred tremi meseci mi je zobozdravnik vstavil zdravilo, pa tudi slikala sem ga vendar se nisem vrnila, ker se bojim, da bo karkoli narobe! On namreč pozna moje starše! Zdaj mi razpada še drugi zob. Vedno razpade tisti, na katerem je plomba, drugi ne! Zdaj me pa zanima, če si lahko jaz to sama s čim pomagam oziroma pozdravim? Verjetno ne, vendar izgubiti nimam ničesar, če vprašam, kajne?!

 

Glede strahu pred zobozdravnikom zaradi prepoznave bulimije

Zelo mi je žal, da se soočate s to težko situacijo. Če prav razumem, vas ni strah zobozdravniških posegov. Strah vas je, da bi zobozdravnik prepoznal znake bulimije na zobeh. Ker so zobozdravnik in vaši starši znanci, vas skrbi, da bi vaše zdravstveno stanje razkril staršem.

Prav nič naj vas ne bo strah, zobozdravnik je zavezan molčečnosti. Molčečnosti so zavezani tudi vsi zdravstveni delavci in sodelavci, ki se srečajo z medicinsko dokumentacijo. Tudi če vas zobozdravnik pozna ali je povezan z vašimi starši, je njegova glavna skrb vaše zdravje. Zobozdravnik je strokovnjak, ki vam lahko pomaga in ponudi ustrezno zdravstveno oskrbo brez obsojanja.

Glede na to, da vas ta strah hromi in odvrača od obiskov pri zobozdravniku, imate možnost izbire drugega zobozdravnika.

Zobozdravnik vam bo pomagal pri zaščiti zob

Ne glede na izbiro zobozdravnika, je pomembno, da zobozdravnika opozorite na bulimijo, saj vam bo tako lažje svetoval in vas zdravil glede na težave. Zagotovo vas bo razumel in vam pomagal pri zaščiti zob. Zobozdravnika boste morali obiskati, če ne prej, ko se bo pojavila bolečina.

Pri bulimiji so zobje zaradi pogostega bruhanja izpostavljeni kislini. Želodčna kislina je izjemno kisla. Na zobeh se pojavijo kislinske erozije. Že plombirani zobje so lahko bolj prizadeti, saj se sklenina topi, plomba pa ostane enako visoka kot ob izdelavi.

Kadar gre za kislinske erozije zaradi na primer težav z želodcem, so lahko prizadeti vsi zobje, lahko enako v zgornji in spodnji čeljusti, ali celo bolj v spodnji čeljusti. Pri pogostem bruhanju, so najbolj prizadete nebne ploskve zgornjih sprednjih zob. Zobozdravnik lahko pomisli na bulimijo, ne more pa zaradi kislinskih erozij zagotovo vedeti, da jih povzroča bulimija.

Kaj lahko storite sami:

Kar se tiče vašega vprašanja, ali lahko, kaj storite sami, lahko poskusite izboljšati svojo ustno higieno doma, vendar je ključno, da se posvetujete z zobozdravnikom glede vašega stanja in nadaljnjih korakov. Tukaj je nekaj nasvetov, kako izboljšati ustno higieno:

  1. Redno ščetkanje zob: Ščetkajte zobe vsaj dvakrat na dan z zobno pasto, ki vsebuje dovolj fluora. Uporabljajte primerno zobno ščetko in ščetkajte pravilno, da ne poškodujete dlesni.
  2. Uporaba zobne nitke: Čistite medzobne prostore z zobno nitko, da odstranite hrano in bakterije, ki se naberejo med zobmi.
  3. Uporaba medzobne ščetke: Pravilno uporabljajte tudi medzobne ščetke, da dosežete predele, ki jih zobna ščetka in zobna nitka ne dosežeta.
  4. Uporaba zobne paste s čim manj abrazivi: Izberite zobno pasto s čim manj abrazivi, naj pa vsebuje 1500 ppm fluora.
  5. Uporaba ustne vode: Uporabljajte ustno vodo brez alkohola. Vsebuje naj fluorid, da okrepite zobno sklenino.
  6. Omejitev sladkih in kislih živil: Omejite uživanje sladkih in kislih živil ter pijač, ki lahko povzročijo zobno gnilobo.
  7. Izogibajte se alkoholu in tobaku: Kajenje in uživanje alkohola lahko škodujeta vašim zobem. Če kadite ali uživate alkohol, poskusite zmanjšati ali prenehati.

Vendar pa je ključno, da se posvetujete z zobozdravnikom, da oceni stanje vaših zob, predpiše ustrezno zdravljenje in vam pomaga premagati strah pred zobozdravnikom. Ne odlašajte s tem, saj pravočasno ukrepanje lahko prepreči nadaljnje težave z zobmi.

Po bruhanju si usta izperite z veliko količino vode. Za izpiranje uporabljate tudi  ustne vode s fluorom. Ne ščetkajte 20 minut pred in po obroku oziroma bruhanju.

Počaščena sem, da ste svojo stisko podelili z menoj. En topel “mamast” objem.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.