Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Koliko časa trajajo bele zalivke?

Koliko časa trajajo bele zalivke?
Koliko časa trajajo bele zalivke?

Zanima me, kakšna je garancija (koliko časa traja) za bele zalivke, ki jih je treba posebej plačati. Ali so res slabše za zobe kot amalgamske?

Predvidevam, da me sprašujete o belih zalivkah v manj vidnem področju, saj so na zobeh od podočnika do podočnika bele zalivke pravica iz zavarovanja. V manj vidnem polju, od podočnika nazaj jih je potrebno doplačati. Garancijska doba, ki jo je določil ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije) je za zalivke 9 mesecev. V tem času mora terapevt zalivko popraviti na svoje stroške. Trajnostna doba je predvidena življenjska doba zalivke in to je 3 leta. O garancijski dobi za samoplačniške zalivke morate povprašati zobozdravnika, ki ga obiskujete.

Vsak material ima svoje dobre in slabe lastnosti. Beli materiali so lepši, bolj estetski. Amalgam je manj estetski.  Sodobni materiali za bele plombe prekašajo amalgam ne samo v estetiki, tudi v možnostih dograditev zob. Predvsem lahko pri nadomeščanju ohranimo precej zdrave zobovine, saj lahko odbrusimo le toliko zobovine kot to določa karies.

Koliko časa traja bela plomba je sicer odvisno od velikosti in oblike plombe, največ pa od vzdrževana. Bele plombe le redko izpadejo. Lahko se, kdaj odlomi kak delček, a redko. Ob pogoju dobre ustne higiene lahko trajajo zelo dolgo. Nekateri moji pacienti imajo v ustih bele plombe narejene leta 2001, 2002 in so še vedno take kot smo jih naredili. Vendar ti pacienti hodijo na redne polletne kontrole in čiščenje.

Vas zanima plombiranje zoba? Naročite se: 031 656 907