Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Koliko časa zdrži zdravilo v zobu z začasno plombo?

Koliko časa zdrži zdravilo v zobu z začasno plombo?
Koliko časa zdrži zdravilo v zobu z začasno plombo?

Pred nedavnim so mi v sedmico levo spodaj vstavili zdravilo IK CALXYL CAVIT, ker osebnega zobozdravnika nimam, povsod pa je čakalna doba dolga tri mesece, me zanima ali lahko to zdravilo mojemu zobu škoduje, če ga pravočasno ne vzamejo iz zoba?

Problem imam tudi z osmico levo spodaj, saj mi raste pod sedmico. Prosim vas, če mi lahko poveste ali je res, da modrostni zobe rastejo enkrat na tri mesece po 14 dni! Prosila bi vas za čim hitrejši odgovor, saj se bojim, da bi izgubila sedmico, zaradi vstavljenega zdravila!

 

Kako izraščajo osmice, vsaj kolikor je meni znano, ni pravila.

Pri Vas so uporabili zdravilo Calxyl za indirektno kritje zobne pulpe. Zdravilo pomaga, da se zobe na tem mestu, ki je zelo blizu zobne pulpe dogradi novo zaščitno plast zobovine. Tako zdravilo navadno pustimo v zobu 3-6 mesecev, da opravi svojo funkcijo. Nato naredimo plombo. Če je čas daljši nič hudega. Torej imate čas, da se naročite.

Zelo verjetno pa je, da začasna plomba iz materiala Cavit (snežno bela provizorij zapora zoba, laično imenovana tudi gips) ne bo zdržala daljši čas. V naši ordinaciji zob z indirektnim ali direktnim kritjem zob ne plombiramo začasno, temveč takoj naredimo dokončno, definitivno plombo. Začasnim plombam se, če se le da izogibamo, saj to pomeni ponovno vrtanje zoba in dodatno izgubo zobovine, ki pa nam ni na voljo v izdatnih količinah. Ko je zobne krone premalo za plombiranje lahko zob oskrbimo le še s protetiko.

Osmice res lahko rastejo v etapah, ampak, da bi rasle ravno vsake 3 mesece 14 dni, pa nisem še zasledila.

 

Imate karies in vas zanima plombiranje zoba? Naročite se: 031 656 907