Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Košček zoba po puljenju je ostal v dlesni

Košček zoba po puljenju je ostal v dlesni
Košček zoba po puljenju je ostal v dlesni

Pred mesecem in pol me je začela boleti šestica in zanjo sedmica v tem času sem imel zdravljenje obeh zob nato pa se je zobozdravnica odločila za izdrtje šestice. Konček zoba mi je ostal v dlesni. Vprašanje: zdaj moram na kirurgijo, kjer mi bodo še to odstranili ali to boli? Kako to naredijo?

 

Delček korenine, ki je ostal v kosti imenujemo zaostala korenina. Kadar tak odlomljen košček ni možno odstraniti med samo ekstrakcijo (puljenjem) skozi ekstrakcijsko rano, to navadno kasneje napravi specialist oralni kirurg. Operacija poteka na zobozdravniškem stolu. Kirurg navadno pred posegom postopek opiše in pacientu pove, kako naj ravna. Pacientu najprej operativni predel omrtviči (lokalna anestezija). Nato v predelu prizadete zobne korenine prereže ustno sluznico (dlesen). S svedrom odbrusi kost nad zaostalo zobno korenino, ki jo nato odstrani. Rano zašije s kirurškimi šivi, ki jih odstrani čez teden dni. Votlinico, kjer je bila koreninica organizem sam zapolni s kostjo ali brazgotino.

Zmerna oteklina je pričakovana

Zmerna oteklina po operaciji v prizadetem predelu je v prvih treh dneh po posegu pričakovana. Bolečin med operacijo ni, saj kirurg vedno lahko področje po potrebi dodatno omrtviči, v kolikor je to potrebno. Bolečine po posegu so blage in trajajo le nekaj dni. Ublažimo jih lahko z običajnimi protibolečinskimi sredstvi. Odsvetuje se jemanje Aspirina, saj ta preprečuje strjevanje krvi, in zato ga odsvetujemo že en teden pred posegom in nekaj dni po posegu.

Možni so zapleti

Možni so tudi zapleti. Lahko pride do vnetja rane, kar podaljša čas celjenja, običajno pa nima posledic. Krvavitev po posegu je redka, in kri lahko kirurg hitro ustavi. Pri posegu v področju zgornje čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), kar se običajno spontano normalno zaceli. Pri posegih na zadnjih zobeh spodnje čeljusti, lahko pride do poškodbe živca, ki leži blizu. To lahko povzroči začasno motnjo občutka ali mravljinčenje spodnje ustnice.

Upoštevajte navodila za ravnanje po posegu

Na dan operacije in še dva dni po njej ne uživajte alkohola, ne kadite in se izogibajte telesnim naporom. Jejte mehkejšo hrano, po obroku si izperite usta z vodo ali kamilicami. Ne drezajte v rano in pri umivanju zob se izognite predelu rane. Lice nad operiranim mestom hladite s hladnimi obkladki, saj s tem zmanjšate oteklino in bolečino. Omrtvičenost po posegu zardi anestezije traja še dve uri po posegu. V tem času ne jejte in ne grizite ustnic in jezika, da jih ne ranite.
Na zdravnika se obrnite vedno, ko bolečine trajajo več kot tri dni po posegu, če imate vročino nad 37,5 C , ne morete dobro odpreti ust ali druge hujše težave v zvezi s posegom. Običajno ste po takem posegu en teden na bolniški. Nikar se ne bojte.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.