Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kriv ugriz

Kriv ugriz
Kriv ugriz

Imam kriv ugriz, ki me vedno bolj moti. Spodnja čeljust se pomika (ne vem zakaj) v desno in ugriz je vedno bolj kriv. Stara sem 24 let. Zanima me, kaj lahko storim, da preprečim vsaj nadaljnje kvarjenje ugriza, če že tega ne morem popraviti! Je za aparat prepozno, bo sploh se pomagal?

 

Do zamika ugriza lahko pride zaradi več vzrokov. Lahko na eni strani manjka kak zob. Morda ni nikoli izrasel, ali je bil odstranjen.

Svetujem vam lahko le, da se oglasite do specialista ortodonta, ki bo ocenil stanje in ugotovil vzrok vaših težav. Svetoval vam bo terapijo. Za aparat gotovo ni prepozno, predolgo pa raje ne odlašajte, da se ne bi začele težave v sklepih.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.