Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Križni ugriz

Križni ugriz
Križni ugriz

Zanima me, kaj pomeni križni ugriz. Bil sem na zobozdravniškem pregledu in rekla, da mam križni ugriz. Bom moral nositi aparat?

 

Kadar zobe stisnete skupaj, tako da se dotikajo stranski zobje, takrat zgornji zobje prekrivajo spodnje. Zgornji zobni lok je po obodu malo širši kot spodnji, če se pogledate v ogledalo. Kadar je ravno obratno in segajo spodnji zobje pri ugrizu čez zgornje takrat rečemo temu križni ugriz, križni griz. Lahko zajame le en zob, skupino zob ali vse zobe. Lahko je enostranski ali obojestranski.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

 

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.