Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Krvavitev dlesni pomeni parodontozo

Krvavitev dlesni pomeni parodontozo
Krvavitev dlesni pomeni parodontozo

Imam 42let, na zadnjem zobu levo zgoraj, se mi je ob strani naredil neki žep, v katerem se mi nabira hrana, (neprijetni okus) in iz katerega mi občasno priteče kri, bil sem že pri zobozdravniku pa mi je samo dejal, da naj si nabavim posebne mikro – ščetkice za čiščenje žepov – lukenj-je kot neki tunel.

Zob je plombiran. Občasno čutim tudi bolečine, potem pa si pomagam sam tako da izcuzam (naredim vakuum). Priteče kri in kmalu me neha boleti zob za nekaj časa, (10dni). Potem postopek ponavljam, ko zaboli. (nekaj pritiska na zobni živec?) Zob je tudi občutljiv na vroče-mrzlo. Zanima me ali je možno, da nimam kakšne gangrene zoba zaradi krvavitve in zakaj se pojavlja krvavitev iz tega zoba? Zanima me tudi zakaj prihaja do teh žepov ob zobu?

 

Opisali ste znake parodontalne bolezni

Opisali ste prav tipične znake parodontalne bolezni.  Žepek se vname, kadar v njem za nekaj časa ostane hrana, zobna obloga ali zobni kamen. S čiščenjem in izsesavanjem napravite drenažo, vsebina izteče, bolečina se omili. Krvavi dlesen in ne zob. Krvavitev je znak vnetja dlesni. Bolj, ko dlesen krvavi hujša je stopnja parodontalne bolezni.

Uporaba medzobnih ščetk je vsekakor na mestu, vendar je prej potrebno opraviti temeljito profesionalno čiščenje vsaj tega zoba, po potrebi pa tudi luščenje in glajenje. Potrebno je pogledati zakaj se je žepek pojavil ter odpraviti vzrok. Smiselno pa je preveriti tudi ostale zobe. Kkakšno je stanje ostalih zob, bo potrebno ugotoviti s parodontološkim pregledom.  Morda so žepki tudi na ostalih zobeh, ker pa niso moteči se jih včasih dolgo ne opazi. parodontološki pregled zajema merjenje obzobnih žepkov na šestih mestih vsakega zoba, oceno prisotnosti zobnih oblog, umika dlesni (recesij), prisotnosti krvavitve na sondiranje, morebitno gnojenje v obzobnih žepkih, majavosti zob, oceno prizadetosti razcepišč …

Direktni vzrok za nastanek žepov je vedno zobna obloga. Zato je dobro, da se je naučimo učinkovito odstranjevati. V naši ordinaciji nudimo trening ustne higiene. Naučimo vas pravilno negovati zobe, da imate čim manj oblog.
Drugi faktorji so še stres, kajenje in dednost.

Možna je pulpo – parodontalna simptomatika

Omenili ste plombo. In omenjate samo en zob. Včasih se zgodi, da zobna pulpa (zobni živec) odmre brez očitnih znakov bolečine. Zobna pulpa se zagnoji in gnoj si poišče pot na prosto ob zobni korenini. Naredi se globok obzobni žepek, ki sega do konca zobne korenine. Temu rečemo pulpo – parodontalna simptomatika. V tem primeru bomo z merjenjem vitalitete ugotovili, da gre za avitalen – mrtev zob.

Možna je tudi poka zobne korenine

Zelo podobno simptomatiko, kot pulpo parodontalna simptomatiko, povzroča tudi počena korenina zoba.

Postaviti pravo diagnozo ni vedno enostavno

Postavitev prave diagnoze poteka na podlagi izločanja.

  • Ocenimo ali je zob vitalen (živ) ali avitalen (mrtev).
  • Če je zob mrtev in še ni imel zdravljenih koreninskih kanalov, zdravimo koreninske kanale. Med zdravljenjem morda lahko zaznamo poko zoba.
  • Če ima zob zdravljene koreninske kanale, ocenimo ali ima morda granulom. Zdravimo granulom.
  • Če je zob vitalen, nima znakov kariesa in poke koreninskega kanala, gre najverjetneje za parodontalno bolezen. Zdravimo parodontalno bolezen.

Predvidevam, da je vaš zobozdravnik ocenil, da gre le za parodontalno bolezen. Če v medzobnem prostoru neprestano zastaja hrana, jo je potrebno redno odstranjevati in negovati medzobni prostor tudi z nitko, medzobno ščetko in razkužilno ustno vodo ali gelom.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.