Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Lepotna operacija?

Lepotna operacija
Lepotna operacija

Stara sem 21 let in nimam posebnih težav z zobmi razen rahlega krvavenja iz dlesni ob vsakem umivanju zob. Zanima pa me sledeče: zgoraj že od malega nimam dvojkic, spodaj pa imam tako malo prostora, da mi zobje rastejo že počez, vendar mi do 18 leta niso predlagali zobnega aparata, zdaj ga pa tudi nimam. Moti me predvsem razmak zgornjih zob in me zanima, ali obstaja kakšna rešitev, torej “lepotna” operacija? Ali obstaja namestitev novih zob, da bi zobje stali skupaj, namreč imam rahle komplekse zaradi tega in v družbi. Nrodno se mi je nasmejati se in pokazat zobe. 

 

Opisujete, da so med zgornjimi zobmi razmaki – diasteme. Če bi želeli zapirati diasteme menim, da je za vas najprimernejša ortodontska terapija.

Mogoče je vse zobe premakniti proti sredini in zapreti vrzeli. Tako se umestita zgornji trojki na mesto dvojk. Ker so trojke bolj koničaste, jih bo potrebno preoblikovati.  Lepotna operacija v ta namen ne obstaja.

V kolikor je na mestu, kjer bi morale izrasti dvojke vrzel – prazen prostor širine za dvojki, bi morda lahko situacijo rešili z implantati. V kolikor je vrzel premajhna, je prostor tako ali tako potrebno pridobiti, vrzel razširiti, da se pridobi prostor za implantata, kar pa zopet pomeni ortodontsko terapijo.

Pretehtati je potrebno, katera metoda bo estetsko bolj ugodna. To je odvisno tudi od oblike čeljusti, oblike in velikosti zob …

Preden se odločite za ortodontsko terapijo morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.