Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Lepši izgled zob zabarvanih zaradi zdravil

Lepši izgled zob zabarvanih zaradi zdravil
Lepši izgled zob zabarvanih zaradi zdravil

Star sem sedemintrideset let in imam težavo z izgledom zob, ki je v zadnjem času postala, zaradi narave dela, zelo neprijetna. Zobe imam obarvane rjavkasto/rumenkasto, kar izhaja iz mojega otroštva. Ko sem bil star  pet let sem zbolel za paratifusom, ki so ga takrat zdravili z zdravili, ki so vsebovala kloramfenikol (po pripovedovanju moje mame).

Kot posledica teh zdravil so mi stalni zobje zrasli v omenjenem neprijetnem barvnem tonu. Po dosedanjem posvetovanju z mojim zobozdravnikom naj bi se odločil za eno od tehnik beljenja, vendar močno dvomi v učinkovitost le te.

Zanima me, kaj mi potem še preostane oziroma dobre in slabe lastnosti različnih tehnik oziroma metod. Naj omenim, da imam zobe sicer še kar v redu in da cena ni na prvem mestu.

 

Pravzaprav, kaj dosti izbire ni, razen beljenja se lahko odločite še za izdelavo estetskih faset ali prevlek (poglavje estetika). Slabost teh dveh postopkov je, da je potrebno zobe obrusiti. Za estetske fasete manj, za klasične prevleke bolj.

Kadar so notranja zabarvanja močna in neenakomerna, bo vzorec takega zabarvanja viden tudi po beljenju, čeprav bo zob v celoti bolj bel. Enako težko bo izdelati estetsko faseto iz keramike, saj močno notranje zabarvanje pri tankih keramičnih estetskih prevlekah lahko proseva. V teh primerih je najbolje, da se naredi prevleka s tanko kovinsko notranjo plastjo, ki bo preprečila prosevanje notranjega zabarvanja.

Težko Vam svetujem. Sama bi se najprej odločila za beljenje. V kolikor rezultat ne bo zadovoljiv se še vedno lahko kasneje odločite za protetično rešitev problema. Rezultat beljenja verjetno ne bo idealen, morda pa bo zadovoljiv.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …