Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Luknja v zobu se ni videla, izgubil sem zob

Luknja v zobu se ni videla, izgubil sem zob
Luknja v zobu se ni videla, izgubil sem zob

Pred časom me je občasno bolel zob.Pri pregledu moj zobozdravnik ni našel vzroka, ki je bil, tako se je kasneje pokazalo, v luknji tik ob dlesni v medzobnem prostoru. Ko je bil zob izpuljen se je ta luknja lepo videla. Zanima me ali obstaja način, s katerim se pregleda zob ter ugotovi morebitne luknje oziroma začetek le-teh tudi na tako skritih mestih?

 

Obstaja več načinov, kako ugotavljamo karies na skritem mestu. Karies pod dlesno ali na tesnih ploskovnih kontaktih je res zelo težko odkriti samo s pregledom. Taka mesta niso pregledna, z instrumenti pa vanje pogosto ne dosežemo. V kolikor pacient ne navaja težav ali če ne hodi na redne kontrolne preglede zob, lahko ostane tak karies prezrt.

Zato je dobro ob pregledu občasno narediti ortopan rentgenski posnetek, ki pogosto pokaže take spremembe. Včasih je potreben še dodatni lokalni rentgenski posnetek. En rentgenski posnetek s sodobno rentgensko napravo pomeni dozo sevanja za dva dni naravnega ozadja (to pomeni, da prejmete dozo, kot jo prejmete iz vsakdanjega okolja v dveh dneh). Rentgensko slikanje zob je lahko učinkovit pripomoček pri odkrivanju skritega in zgodnjega kariesa.Skriti karies pa lahko ugotavljamo še na primer s posebnim laserjem.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.