Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Luknjice na zunanji strani zob

Luknjice na zunanji strani zob
Luknjice na zunanji strani zob

Nekaj let že opažam, da se mi na spodnjih sedmicah (obeh) delajo na zunanji strani luknjice. Na vsaki strani ena. Odkar se mi to dogaja sem bila že nekajkrat pri zobozdravnici, pa ni nikoli omenila, da bi bilo potrebno to popraviti.

Na zadnjem pregledu sem ji sama omenila težavo in bo naslednjič luknji “zafilala” (sedimici), nič pa ni omenila, da se mi isto dogaja tudi na šestici, kar je očitno vidno s prostim očesom. Zanima me, zakaj se mi to dogaja, zobe si redno čistim. Po njenih besedah naj bi imela celo izredno čiste.

Aja, še to, zobozdravnica pravi, da to ni karies in me tudi ni skelelo, ko je šarila z iglo okoli luknjice. Tudi dlesni imam zdrave. Stara sem 20 let in bi rada, da se ohranijo takšni kot so še precej let. Zanima me, kako bi lahko to v prihodnosti preprečila? Bi bila morda zame primerna zobna ščetka Sonicare?
In še eno vprašanje: ali žvečenje žvečilnih gumijev (orbit) škodi?

 

Luknjica, ki jo opisujete najverjetneje ni luknjica, ampak vdolbinica na zobu, ki je zabarvana. Če je več takih vdolbin na nekem zobu, gre lahko tudi za motnjo v mineralizaciji sklenine med tvorbo zoba. Temu stanju rečemo amelogenesis imperfecta.Take vdolbinice se opazuje.

Pri dobri higieni običajno karies ne nastane. Če hodite redno na kontrole se ni potrebno bati, zobozdravnica bo že ugotovila, kdaj meni, da je potrebno narediti plombo. Včasih namreč take zabarvane vdolbinice ostanejo enake vse življenje, nikoli se ne razvije karies. Ščetka Sonicare je primerna, ni pa obvezna.
Žvečilni gumiji so priporočljivi, vendar zmerno. Pri pretiranem žvečenju lahko pride do okvare čeljustnih sklepov.