Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Majav zob mi pleše po ustih – kako si pomagati

Majav zob mi pleše po ustih - kako si pomagati
Majav zob mi pleše po ustih – kako si pomagati

Že nekaj dni se mi maje kočnik v spodnji čeljusti, sicer se po malem maje že deset let, vendar je bil tudi popravljen (vzet živec in plombiran). Zadnjih nekaj mesecev se intenzivno umivam zobe in spiram z ustno vodo, oboje znamke GLISTER- OD AMWAYA. Čeprav sem nasploh zadovoljna z izboljšanjem stanja zob (bolj beli zobje, se utrjujejo), pa s tem zobom nimam “sreče”. Res ga ne ščetkam intenzivno, ker se bojim, da mi bo kar izpadel, čeprav se še zelo drži podlage. Sicer me ne boli, le neprijetno je, ko mi “pleše po ustih”. Ali pomaga pitje zeliščnih čajev, koliko in katerih. Ali ga zobozdravnik lahko še kaj utrdi (septembra sem naročena). Je možna lokalna anestezija brez injekcije (enkrat sem imela hudo vrtoglavico).

 

Ali bo možno za zobek še kaj postoriti Vam bo najbolje povedal vaš zobozdravnik Sama Vam brez pregleda in rentgenske slike ne morem dati odgovora. Če je tako majav, da kar “pleše”, kot navajate, je njegova prognoza bolj slaba.

Zeliščni čaji so lahko dopolnilno zdravljenje, ne morejo pa majavosti odpraviti. Odpraviti je potrebno vzrok. Tega pa bo poiskal Vaš zobozdravnik.

Glede komplikacij po anesteziji se pogovorite z zobozdravnikom. Opozorite ga na vrtoglavico. Sama vrtoglavica pomeni motnjo v ravnotežju, kar pa verjetno ni posledica anestezije. Menim, da ste postali malo omotični, kar imenujemo sinkopa. Pojav je posledica strahu in ni nevaren. Mine, ko se pomirite, običajno je dobro, da se uležete, globoko in počasi dihate, da omotičnost mine. Vseeno ne bo odveč, če zobozdravniku opišete simptome ob anesteziji, preden jo dobite.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.