Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Majavi zob in proteza

Majavi zob in proteza
Majavi zob in proteza

Stara sem 50 let. Med petico desno spodaj (ta zob se mi je pričel majati) in štirico levo imam vizilko, ki mi nadomešča manjkajoče zobe zadaj. Vizilko sem zaradi te težave trenutno prenehala nositi. Zanima me ali se bo petica sčasoma sama utrdila/zarasla, ali pa obstaja kakšen postopek, s katerim se jo lahko dodatno utrdi. Drugače je to zdrav zob, ki me ne boli. Brez vizilke težko žvečim hrano – verjetno pa vizilka ni najboljša rešitev v mojem primeru.

 

Zob, ki se maje, ima za svojo majavost vzrok. Čim prej je potrebno ugotoviti, zakaj je prišlo do majavosti, najverjetneje zaradi parodontalne bolezni. Vizil proteza je najustreznejša rešitev, saj togo drži zobe na svojem mestu. Petica se sama se ne bo prenehala majati, vizilka ji je kvečjemu v pomoč, da se manj maje. Če proteze dlje časa ne boste nosili, se utegnejo premakniti tudi ostali zobje, in potem ne bo več ustrezna, ne boste je več mogli vstaviti. Zato čim prej k svojemu zobozdravniku, da se stanje uredi.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.