Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Manjkajo stalne petice

Manjkajo stalne petice
Manjkajo stalne petice

Imam hčerko staro 7 let. Pri slikanju zob se je pokazalo, da stalnih dveh zob (petic) ne bo. Mlečni petici sta že šle ven pri štirih letih. Ali je to pogost primer? Kaj to pomeni za vnaprej?

 

Z razvojem v toku časa smo ljudje podvrženi pojavu imenovanem redukcija zobovja. To pomeni, da imamo tekom evolucije vse manj zob. Človek je včasih imel več zob kot jih imamo sedaj (več kot 32 stalnih zob). Redukcija zobovja ponavadi zajame petice, lahko dvojke, najpogosteje osmice. Pojav ni redek. Sama redukcija ni nič nevarnega. Kaj pomeni, da Vaša deklica stalnih petic nima se ne da napovedati. Kadar manjkajo stalne dvojke ali petice, se v dobi menjalnega zobovja se pokaže ali je bolje mlečne zobe ohraniti, ali jih odstraniti in nato ortodontsko pomakniti preostale zobe tako, da bo zobna vrsta strnjena. V vašem primeru, ko manjkajo stalne petice in so mlečne že izpadle, vam svetujem, da se o tem posvetujete z ortodontom.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.