Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Mlečni zobje in mostiček

Mlečni zobje in mostiček
Mlečni zobje in mostiček

Stara sem 19 let in imam se vedno 2 mlečni petici, saj zasnov za stalne zobe ni. Obe petici sta zaplombirani in me večkrat bolita, sploh, kadar jem sadje ali pa kaj kislega. Zobozdravnica je rekla, da to zaradi kislin. Zanima me, približno, kako dolgo se lahko odbrzijo ti mlečni zobje? Zanima me tudi, ali je možno narediti mostiček, če je na enem izmed nosilnih zob plomba (ni bil hud karies na zobu)?

Pravila kako dolgo obstanejo mlečni zobje ni. Običajno, jih ohranjamo, dokler je mogoče. Glede na vaš opis je možno, da bo potrebno odstraniti obe mlečni petici, če povzročata bolečino in nelagodje.

Manjkajoče zobe se načeloma lahko nadomešča s fiksno protetično rehabilitacijo – zobnim mostičkom, lahko se nadomeščajo z implantati ali pa se ostali zobje ortodontsko uredijo tako, da se vrzel zapre.

Tehnično je možno mostiček (prevleko) narediti na vsak zob, ki ima dobro osnovo – zdravo korenino. Tudi na popolnoma zdrav zob. Za nadomestitev enega zoba navadno obrusimo dva sosednja zoba in na tako stanje napravimo 3 členski mostiček (zob-člen-zob). Plomba ni ovira za izdelavo mostička.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.